All for Joomla All for Webmasters
Предизвикателствата пред жените архитекти
Арх. Анета Булант- Каменова от Виена -  световно име в архитектурата днес.
Арх. Булант-Каменова, заедно с арх. Адолф Щилер отново са куратори на изложба, която бе открита във. виенската изложбена зала Рингтурм.  Този път тя е посветена на творчеството на българската архитектка Стефка Георгиева.
 
По този повод ви представяме този път арх. Анета Булант- Каменова, която е световно име в архитектурата днес.
 
Още през 1999 г. арх. Анета Булант получава  награда -  почетна грамота за разпространение на българската култура по света, от Министерството на културата в България. 
 
„Преди това бях организирала изложба за историческата българска къща, представена в Техническия университет - Виена, Техническия университет  - Инсбрук и Техническия университет Берлин (1983 г.). Последва и една изложба за именитата българска интериорна архитектка Анна-Люля Праун в престижната галерия Вюртле (1986 г.). Към изложбата излезе и монография за архитектката, която 1995 г. беше преиздадена поради големия интерес. Наградата ме стимулира покрай моята активна дейност на преподавател в Техническия Университет –Виена и в архитектурното бюро, в което сме заедно с моя съпруг Клаус Вайлцер, да работя по-нататък за популяризиране на българската култура",отбелязва известната архитектка.
 
През 2002 г. тя участва със свои проекти в представянето на България пред Европейския съюз, на фестивала ЕУРОПАЛИЯ.  
 
През 2007 г ., също в галерията на Рингтурм, пак заедно с арх. Щилер са куратори на изложба - преглед на българската архитектура от края на 19 век до днес.
„Работата по тези изложби засилва моето самочувствие и гордост, че съм българка и помага за представяне на българската култура по света”, отбелязва арх. Булант. 
 
Мостовете на арх. Булант
Мостовете на арх. Анета Булант -Каменова могат да се разглеждат и в пряк, и в преносен смисъл. В преносен, като връзка между два свята – още от 1970 г. досега (когато идва за първи път в алпийската република) между България и Австрия, когато страната ни е част от едно друго политическо и културно пространство. 
 
В пряк смисъл, архитектурното бюро  Булант-Вайлцер  са автори на уникални стъклени мостове, с които преобразяват околната среда. С лекота,  красиво и функционално. И в още един трети аспект мостовете имат съдбовна роля в нейния живот – като  духовен път  между нея и нейния съдружник и спътник в живота Клаус Вайлцер, с когото е свързана любовта, животът й и работата й.
 
 „С Клаус сме заедно отдавна.  Имахме общи проекти, първият ни съвместен проект предизвика фурор   и за нас бе ясно, че трябва да продължим да работим заедно. И Клаус обича да експериментира, и това е нещо, което също ни свързва,” добавя арх.Булант. 
 
Малко известен факт е, че арх. Булант-Каменова като млад специалист още в България, заедно с арх. Асен Горанов работят с  най-добрите строителни инженери Лало Райков, и неговия екип  в строителството на знакови за нашата страна обекти. На тях поверяват построяването на Подбалканския път – през Розино и там се появяват като „въздушни коне” мостовете , които свързват  насечените долини.  
 
С колектива на инж. Райков участва и в конкурса за проект на Аспаруховия мост за връзка между Варна и Галата.Предложението да се направи висящ мост бива премирано от журито, но построяването на моста е било отложено за по–късно, когато той е бил построен по друг проект в днешния си вид.
 
Арх. Булант е имала възможност да посети Америка още през 1978 г. Прави  голямо пътуване из страната, посетила много архитектурни  обекти, но и  много мостове, които опасват САЩ, и черпи вдъхновение..
 
По-късно е впечатлена и от мостовете на Истанбул, особено първият мост над Босфора.
 
„Усетих го като  небесен обект, после го сънувах. Имам специално отношение съм мостовете. Смятам, че една от най-интересната архитектура е на мостовете, защото в тях има конструктивна логика. Това са обекти, които са във въздуха, затова трябва да създават усещането за  лекота”, казва тя, цитирана от economic. bg.
Във Австрия почеркът на арх.студио може да се види в стъкления мост „Skywalk” („Разходка в небето”), който свързва два квартала на Виена. 
 
Преди това вече построили на един от главните булеварди на австрийската столица -„Гюртела”, друг  висящ стъклен мост към МОЛ-а на Лугнер. За него получават отново много награди, сред които награда от световното архитектурно триенале в София, от кмета на София и от Съюза на българските архитекти.
А през 2007 г. този мост е сред  40 –те обекта в света, наградени от Чикагския архитектурен музей с международната наградата за нова световна архитектура.
 
Запазена марка - стъклените конструкции
 
Други знакови обекти са мостът на водните лилии в Долна Австрия, серия от 8 стъклени мостове в градски парк в Германия (на сн.долу) ,
 
проект за мост над  Дунав в Линц, за железопътен мост над ръкава на Дунава във Виена и много още.
 
Анета Булант и Клаус Вайлцер получиха награди в международния конкурс за опера в Бусан, Южна Корея, в люта конкуренция с проекти на Норман Фостър, Заха Хадид и др, в европейския конкурс  за завод за преработка на боклука във Виена, в конкурс за Фолксоперата във Виена.  А летящият старт на арх. бюро Булант-Вайлцер започва през 1996 г. с остъклената зимна градина в Залцбург, с който печелят дузина награди.
 
В България малко се знае за обектите, с които е свързана арх. Булант. Един от тях е паметникът в Шумен , посветен на 1300 години България.  В по-ново време у нас тя е осъществила и  други  2 два проекта, които е направила за приятели: кафене и ресторант в сградата на Сатиричния театър в София и една частна вила в областта Мечката, недалеч от Самоков. 
 
Живот в още цифри и награди 
 
Арх. Анета Булант-Каменова  е сред най-успелите български архитекти. В колекцията им  от награди (19 ) досега са сред най-престижните и със сигурност мечта за всеки архитект. Последната награда е от европейското списание „Corporate Vision” в Англия, което присъжда от 2–3 години насам наградата European Corporate Excellence Award. 
 
През 2015 г. призът отиде при на тяхното бюро, което бе отличено като най–добро архитектурно бюро от Австрия, отново за стъклена архитектура.
През 2017  г. за пръв път бе организирано архитектурно биенале в Лион, Франция. Анета Булант и Клаус Вайлцер бяха поканени от организацията Archipel Cenre De Culture Urbaine (Архипел, Център за Градска  култура) да участват и представяне на трите построени от тях моста Skywalk, Lugner Bridge, и моста на Водните лилии в Тулн.
 
На предишното биенале във Венеция  Фондацията” Мис ван дер Рое” беше изложила моста на Лугнер в изложбата на номинираните проекти за  Европейската награда за модерна архитектура. 
 
„Една година преди това, по предложение на Американския Институт за Архитектура, получихме покана от общината на Пало Аалто да дадем предложение за един ландшафтен пешеходен мост между заливът на Сан Франциско и градът Пало Аалто в Silikon Valy,който минава над най-важната крайбрежна магистрала на Калифорния, Highway 1”, отбелязва още арх. Булант-Каменова.
Имат награда и за стъкления надгробен паметник на композитора Лигети от WAN (World Architecture News) и т.н. 
Един от последните ни проекти, за 2018 г.са две къщи на един инвеститор от България в 21 район на Виена. Проектът се нарича Две бели къщи в Трансданубиа.
„Веднага след завършването едната къща беше наета за резиденция на Бразилското посолство, а проектът е публикуван на американската архитектурна платформа Architizer, където са и нашите мостове”, посочва още арх. Булант.  
В момента имат и два жилищни проекта за България, които са в процес на работа.
Светлана Желева
Прочетено 444 пъти Последна промяна от Събота, 29 Юни 2019 16:11
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…