All for Joomla All for Webmasters
Биологичният часовник
Защо тийнейджърите не могат да се надигнат от леглото сутрин?
Как пчелите разбират колко е часа?
Защо някои растения отварят и затварят цветовете си по едно и също време всеки ден?
Защо толкова много хора страдат след пътуване от часовата разлика?
В тази интригуваща книга”Биологичният часовник”( издателство”Изток-Запад”) Ръсел Фостър и Лион Крайцман обясняват важността на биологичния часовник и показват каква роля е изиграл в еволюцията и защо продължава да е толкова съществен за всички живи организми. В крайна сметка това е кодирано в нашите гени и всеки ден организмите се пренастройват при изгрев и залез, за да синхронизират астрономическото време с вътрешния си ритъм.
Как се тълкуват механизмите на биологичния часовник и какво ги управлява;  как организмите отмерват различни интервали от време; как се адаптират към различни цикли; и как светлината координира вътрешното им усещане за време с външния свят?
Авторите се спират на проблеми, които могат да бъдат причинени от недобре функциониращ биологичен часовник – включително трудното съвземане заради часова разлика, сезонни разстройства и депресия. Авторите са категорични: макар непрекъснато да се рекламират нови хапчета, които помагат да останем будни за по-продължителни периоди, ритъм на живот 24/7 може да има извънредно пагубно влияние върху здравето ни и като индивиди, и като общество.
Ръсел Грант Фостър (роден през 1959 г.) е британски професор по циркадно невроучение, директор на лабораторията по офталмология в Нюфийлд и началник на Института по сън и циркадски невронауки (SCNi). Той също така е старши научен сътрудник в колежа Брасено към университета в Оксфорд. Фостър и неговата група са кредитирани с ключов принос в областта на научното изследване на ретината на бозайници, осигуряваща вход към циркадната биологична система на организма. Той е написал и е съавтор на над сто научни публикации.
Лион Крайцман е писател, който се интересува от това как биологията и обществото взаимодействат, за да повлияят на човешкото поведение. Неговата книга "The 24 Hour Society" (1998 г.) е последвана от още две съавторски книги, посветени на циркадните биологични ритми. Последната му книга ще бъде публикувана от OUP през март 2017 г. Той е гостуващ консултант в здравния център Нюфийлд в Оксфордския университет.
Прочетено 418 пъти Последна промяна от Петък, 09 Февруари 2018 09:52
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…