All for Joomla All for Webmasters
Сто есета за Европа
Знаете ли, че:
ЕС има обща граница с Бразилия?
В Малта има ляво движение?
Единствената страна, напуснала ЕС, е Гренландия?
Държавата „Солания“ граничи с България?
Еврото се използва в Гваделупа?
Географският център на Европа е близо до Вилнюс?
Компетентният и сладкодумен европовед Емил Попов, преподавател в Аахенския университет, ще ви изненада приятно не само с тези куриозни факти, а и със заразителната си симпатия към Европа. Но не към Европа на милионите страници директиви и норми или на печално известната брюкселска бюрокрация, а към Европа като „шарена черга“, като жив, жизнен и вълнуващ конгломерат от хора и нрави, от история и култура, от политика и икономика.
В своите есета (или, ако предпочитате, коментари и анализи), които вече от години се излъчват по Българската програма на радио „Дойче веле“, Емил Попов неслучайно непрекъснато споменава имената на Монтескьо, Русо, Шуман, Моне, Дьо Гол, Аденауер. Именно техните идеи са канавата, върху която продължава да се тъче споменатата шарена черга. И тази канава, независимо от прокобите на евроскептиците, се оказва неочаквано здрава, защото нейният материал е не друго, а общата история, традициите и духът на континента. По един блестящ начин авторът разгръща тезата си, че народният суверенитет, разделението на властите, човешките права, свободата и съзнанието, че войната е най-голямото зло – че именно тези ценности (а не просто безмитната търговия) обединяват европейците. Книгата е издателство"Изток-Запад".
 
 
 
Прочетено 362 пъти Последна промяна от Четвъртък, 08 Февруари 2018 12:30
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…