All for Joomla All for Webmasters
Кратка история на Германия
Тази книга (издателство"Труд") дава точна и ясна представа за превратностите в германската история от Ранното средновековие до наши дни. Многопластовостта и проблематичността на историята на германските земи е причина за множество дебати. Тя бива подлагана на различни тълкувания. Мери Фулбрук успява великолепно да синтезира огромен по обем исторически материал и да изследва и представи взаимодействието между социалните, политическите и културните фактори в контекста на научните спорове.
 
“Кратка история на Германия” е публикувана за първи път през 1990 г., 1992 г. е преиздадена, а през 2004 г. излиза второ издание на книгата.
 
Това е единствената еднотомна история на Германия, която успява да покрие и представи всички важни събития и факти от историята на страната. Книгата е настолно четиво за всички студенти по германски и европейски науки, а за мнозина е полезен пътеводител при посещения в Германия.
 
Откъс 
Германските земи и народи 
 
Йохан В. Гьоте и Фридрих Шилер, двама от най-бележитите немски писатели, поставят въпроса, който е в основата на голяма част от немската история, в известен и често цитиран стих: “Deutschland? Aber wo legt es? Ich weiss das Land nicht zu finden.” (букв. “Германия ли? Но къде е тя? Не знам как да намеря тази страна”)1 . Те продължават, посочвайки друг про- блем на германците: “Zur Nation euch zu bilden, ihr hoffet es, Deutsche, vergebens; / Bildet, ihr konnt es, dafur freier zu Menschen euch aus.” (букв. “Всяка надежда да се обедините като нация, германци, е напразна; / по- добре се постарайте да бъдете човеци – това можете да постигнете”)2 . Може би тези два цитата обхващат най-популярните възгледи за Германия и германците.
 
 
Разбира се, Гьоте и Шилер едва ли биха могли да предвидят какво предстои да се случи, а още по-малко да са отговорни за това. Закъсняла нация, обединена твърде късно – нация на “мислители и поети”, които раз- делят свободата на духовността от обществото и държавните власти.
 
Германската нация, макар и с голям принос в литературата и музиката, е печално известна с издигането на въплъщението на злото в античовешкото управление на Адолф Хитлер. Тя има оспорвано уникална съзидателна култура, но и безспорно уникално разрушителна политическа история. Нация със спорна, изстрадана и странна и изопачена история, която обаче е уникално ефективна и се превръща в “модел” от собствен тип при всички преобразования и катаклизми.
 
Въпреки баналните фрази, в тези обобщения има известна доза истина. Разбира се, както всички обобщения, и тези са донякъде опростени, подвеждащи и дори откровено погрешни. Може би най-подвеждащото в тях е допускането, че съществуват “германци”, които притежават цялостна национална идентичност, проявяваща се в многото сътресения и обрати на тяхната заплетена национална история. Реалността обаче е много по-сложна.
 
Налице са голяма географска обърканост и много народи, говорещи различни диалекти на немския език. Те обитават район от Централна Европа, в който през вековете има изключително многообразие от форми на политическо управление, включващи и народи, които не говорят немски. Тази историческа заплетеност, със своята случайност и неяснота, води всеки еволюционен път към предопределен край. Трудно е и възстановяването, и писането на историята на една променяща се цялост, представена в светлината на настоящите отношения и интереси. За мнозина най-интересна ще бъде съвременната история. 
Прочетено 769 пъти Последна промяна от Понеделник, 20 Май 2019 16:21
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…