All for Joomla All for Webmasters
Джото
 Живописецът на Евангелията в "Капела дели Скровени"(Параклисът на фамилия Скровени), Италия
С това луксозно издание на издателство”Изток-Запад” българският читател има възможност да се запознае с най-запазените фрески на Джото( 1267-1337): цикъл от творби, направени в „Капела дели Скровени“ в Падуа, без съмнение живописвани от Джото. 
В Падуа, в Капела дели Скровени  Джото обновява радикално езика на живописта и открива големия сезон на европейското изкуство. 
Представените в книгата „Джото. Живописецът на Евангелията в "Капела дели Скровени" стенописи ни дават категорично основание да твърдим: Джото е първият художник в новото европейско изкуство.
 Той е грозноват, но остроумен, интелигентен, ироничен, схватлив и жизнен, както го описва Джорджо Вазари в "Животът на Джото". Според него той е "най-флорентинският от всички флорентинци", първият официално пътуващ артист, обиколил Италия, а вероятно стигнал и до Авиньон. Започва да чиракува в ателието на Чимабуе, от когото усвоята техниката.
В "Чистилище" от своята "Божествена комедия" Данте вече се изказва за размаха на Джото: ученикът надминава своя учител с решителната си революция на изображението. Ако преди това се рисува абстрактно, с Джото образите придобиват правдива реалност, непозната от времето на античния Рим.
Прочетено 759 пъти Последна промяна от Понеделник, 09 Януари 2017 17:18
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…