All for Joomla All for Webmasters
Писма от дядо Коледа
 
В навечерието на най-светлите празници в годината, излиза томчето „Писма от Дядо Коледа” от властелина на небивалиците Дж. Р. Р. Толкин!
„Писма от Дядо Коледа“ (издателство”Колибри”) са изписани с треперлив почерк и украсени с изящни цветни картинки. За децата на Толкин значението на Дядо Коледа и интересът към него отивали далеч отвъд очакването той да им напълни чорапчетата с подаръци на Бъдни вечер. Всяка година той им пишел писмо, в което описвал с думи и картинки къщата и приятелите си, както и събитията, весели или тревожни, на Северния полюс. Първото писмо пристигнало през 1920 година, когато Джон, най-големият, бил тригодишен; и в продължение на повече от двайсет години, през детството и на другите три деца, Майкъл, Кристофър и Присила, писмата продължавали да пристигат всяка Коледа. В тази книга са събрани великолепни истории за приключения и пакости, поместени са множество извадки с уникалния почерк на Дядо Коледа, както и почти всички негови рисунки. Bключена е и азбуката, измислена от Полярния мечок по модел на гоблинските рисунки по стените на пещерите, където той се изгубва; а също така и писмото, написано с тази азбука, което праща на децата.
 
Дж. Р. Р. Толкин бил многостранно развита личност. Пишел стихотворения, имал куп „безумни хобита”, преподавал в Оксфорд, бил част от поддържащите отряди при щурмуването на редута Швабен, същевременно хранел мечта да изкове митология на Англия.  Докато пишел „Силмарилион“ и „Властелинът на пръстените”, Толкин вярвал, че в определен смисъл пише истината. Не че смятал, че елфи, джуджета и орки някога са бродели по земята, но чувствал и се надявал, че историите му са един вид въплъщение на дълбока истина. Както става ясно, сред любимите му занимания се нарежда и изпращането на писма от Дядо Коледа всяка година. За вълнението на децата допринасял начинът на получаването им – понякога пуснати през комина, друг път донесени от пощальона, а веднъж оставени в дневната до пресен отпечатък от заснежен ботуш:-)
 
Джон Р. Р. Толкин е роден на 3 януари 1892 г. в Южна Африка. След като воюва в Първата световна война, той започва забележителна академична кариера и се превръща в един от най-видните филолози в света. Международна известност получава с превърналите се в класики книги „Хобит“, „Властелинът на пръстените“ и „Силмарилион“, преведени на десетки езици. Умира на 2 септември 1973 г.
 
Коледният дом
Северният полюс
22 декември 1920 г.
Скъпи Джон,
Чух, че питаш татко си как изглеждам и къде живея.
Нарисувах ти картинка с мен и моята къща. Пази я
внимателно. Тъкмо потеглям към Оксфорд с чувал
играчки – някои са за теб. Дано да пристигна навреме –
тази вечер снегът на Северния полюс е много дълбок.
С обич!
Дядо Коледа
 
 

1923
Северният полюс
Бъдни вечер, 1923 г.
Скъпи мой Джон,
Днес е много студено и ръката ми трепери – на Коледа
навършвам хиляда деветстотин двайсет и четири – не, и
седем! – години; много повече от твоя прадядо. Затова
писалката се тресе в ръката ми, но чух, че ти вече четеш
съвсем гладко и сигурно ще успееш да разбереш писмото
ми.
Изпращам ти много обич (също и на Майкъл), както
и обичайния конструктор (който ще стане обичаен,
понеже може да получиш такъв и догодина, стига да ме
предупредиш навреме). Мисля, че е по-хубав,
по-здрав и по-интересен от другия. Затова се надявам да
ти хареса.
А сега трябва да вървя; нощта е прекрасна и до сутринта
ще измина стотици мили – чака ме много работа.
Студени целувки
от Дядо Николас Коледа

 
Прочетено 910 пъти Последна промяна от Петък, 02 Декември 2016 17:39
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…