All for Joomla All for Webmasters
Чифтоядците
Чешкият феномен, сравним с Хари Потър. Награждавана, филмирана и обичана от децата в цяла Европа, „Чифтоядците“ промени представите за детска книга. Вълшебната история на Павел Шрут и Галина Миклинова „Чифтоядците” спечели вече хиляди детски сърца из цяла Европа. Хихльо, главното действащо лице в това приключение, се сдоби със славата на супергерой. Но за какво всъщност иде реч...
 
Чифтоядците са странни и загадъчни създания, чието съществуване винаги сме подозирали, макар и без доказателства. Основната им храна са... нашите чорапи. Но имат един важен принцип: винаги изяждат само единия от чифта. 
 
Туламор-старши обаче иска да промени правилата. Добре, че е Хихльо, който решава да защити честта на чифтоядците. В историята се намесват още разсеяният господин Лаврентий, както и смахнатият учен Къдрафиол. Но май и те ще си намерят майстора, когато на пътя им се изпречи ужасяващата чифтоядска банда на Дедерон Камата. 
 
Това е приключение, в което чорапите хвърчат на всички страни, а напрежението се покачва с всяка страница. Написана с невероятно чувство за хумор от Павел Шрут и илюстрирано прекрасно от Галина Миклинова, „Чифтоядците” бързо и лесно се превръща в семейно забавление и дори страст.  
 
Чифтоядците са същества, които приличат на... носен чорап. Само дето имат на върха нещо като хобот! С него всъщност търсят своята прехрана... чорапите, които ние забравяме къде ли не. Но и едно такова същество може да има добро сърце! Доказателството е Хихльо. Дядо му го е научил да е добър и почтен чифтоядец. Да взима винаги само единия чорап от чифта. И да помага на по-слабите чифтоядци.
Всичко обаче се обърква - както винаги, когато се появят братовчедите му, близнаците Рамзес и Туламор-младши. Техен баща е самият Голям Шеф, но когато Туламор-младши попада в ръцете на смахнатия професор Къдрафиол, дори мафиотът чифтояд се оказва безсилен.
Писателят Павел Шрут почина през април 2018 г. на 78 г. 
 
Първоначалната идея за "Чифтоядците" била да се създаде чешки вариант на историята за Хари Потър. Допълнителен стимул било и това, че Галина Миклинова е художничка и на чешките издания на книгите на Дж. К. Роулинг.  
 
Втората книга носи името "Чифтоядците се завръщат", като излиза дори трета - "Чифтоядци завинаги". Успехът на книгите води и до създаване на пълнометражен анимационен филм, режисиран от самата Галина Миклинова. Манията по странните същества се изразява примерно и в специална колекция чорапи с цветовете на отделните чифтоядци.

 

Прочетено 293 пъти Последна промяна от Вторник, 24 Септември 2019 12:32
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…