All for Joomla All for Webmasters
Приказки от планината
19 детски приказки от Иво Сиромахов излезнаха в книга. 
По книжарниците вече е новата детска книга с приказки на популярния сценарист, телевизионен водещ и журналист Иво Сиромахов.
 
Подобно на първата му книга за деца – „Малки приказки” – и „Приказки от планината” (ИК „Сиела”) съдържа множество цветни илюстрации на младата художничка Милослава Найденова.
 
След като през 2016 г. популярното лице от телевизионния екран изненада малки и големи с първата си книга за деца „Малки приказки”, две години по-късно четем още интригуващи истории за малчугани в новата му книга: „Приказки от планината”.
 
Този път Сиромахов ни среща с чернокосата принцеса Тилия и белобрадото джудже властелин на магиите Сами, които обитават изолирания стар замък на северния склон на Синята планина и с красивата водна фея Мирея от малкото езеро в Заешката долина, която среща обичащия книги студент Фердинанд. Разказва ни за най-страхливото дете на света – принц Мики, и огнедишащия дракон и за кълвача и еленчето, които решили да изпреварят Дядо Коледа и да изненадат всички животни в гората с подаръци преди Коледа, а на всичкото отгоре ни въвлича и в щурата война на зеленчуците!
 
„Приказки от планината” е втората книга на Иво Сиромахов, която излиза тази година, след като напролет писателят зарадва феновете си със „Скарлет+Иво=ВНЛ”. Сред другите му книги за възрастни срещаме още заглавията „Шекспир 3D”, „Пълни събрани дневници и нощници”, „Българско радио”, „7 жени”, „Моят таен любовен живот”, сборника с пиеси „Любовни истории” и др.
 
Откъс от „Приказки от планината”, Иво Сиромахов
 
ПОДАРЪЦИ ПРЕДИ КОЛЕДА
Месец преди Коледа в гората заваля пухкав сняг и всички пътеки побеляха. Повечето животни се затвориха в хралупите си на топло, палеха печките и изобщо не излизаха навън. А еленчето обикаляше къщичките им и ги разпитваше дали имат нужда от нещо. 
– Имате ли си достатъчно храна, госпожо? – попита eленчето катеричката. – Ако нямате, мога да ви донеса. 
– О, благодаря ти, еленче – каза катеричката, – събрала съм много жълъди и лешници, ще ми стигнат до края на зимата. Но ако можеш да ми донесеш малко дърва за печката, ще съм ти много благодарна. Страх ме е да излизам в това време.
 
Миналата година баба ми се подхлъзна на леда и си счупи крачето.
– Веднага ще донеса дърва – каза еленчето, събра няколко нападали клона, натовари ги на шейничката си и ги закара в къщичката на катеричката. Шейничката на еленчето беше много стара, останала още от дядо му и беше малко счупена, но все пак му вършеше работа.
 
После еленчето се отби в заешката хралупа. 
– Имаш ли нужда от нещо, Зайо? – попита еленчето. 
– Да – каза заекът – нещо ме боли гърлото тия дни, а ми е свършил чаят. Може ли да ми донесеш малко чай отнякъде?
 
Еленчето му донесе чай от горски билки, а заекът в знак на благодарност го почерпи с морков.
 
Един ден кълвачът извика при себе си еленчето и му каза: 
– Скоро ще е Коледа. Искаш ли да направим изненада за животните в гората?
– Искам! – зарадва се еленчето. – Каква изненада?
– Ще направим подаръци за всички и ще им ги раздадем още преди да е дошъл Дядо Коледа. 
– Ихааа. Това е чудесна идея – подскочи елен¬чето.
– Само че трябва да я пазим в тайна – обясни кълвачът. – Никой освен мен и теб не трябва да знае какво сме намислили.
 
Двамата приятели се уговориха да правят подаръците нощем, докато всички в гората спят.
 
Започнаха да ги майсторят, работиха здраво по цели нощи и два дни преди Коледа всички подаръци бяха готови.
 
Натовариха ги на шейничката на еленчето и тръгнаха да обикалят из гората. 
 
На другата сутрин пръв се събуди таралежът. Излезе от дупката си и видя голям пакет, вързан със синя панделка. 
– Я, какво е това? – учуди се таралежът, развърза панделката и отвори пакета. Вътре имаше футболна топка. Таралежът толкова се зарадва, че веднага започна да играе с нея върху снега. 
 
После се чу весело подсвирване от клона, на който живееше врабчето. Някой беше оставил пред гнездото му топло шалче, с което да си връзва шийката в студените зимни дни. 
 
Заекът намери пред къщичката си колело, лисицата – нова кукла, а жабата – тромпет. Мечокът получи полицейска кола с истинска аларма, а сърничката – къщичка за принцеси. Бухалът пък като най-учен в цялата гора, получи дебела книга с приказки. 
 
Животните се радваха на неочакваните подаръци и цял ден се чудеха кой ли им ги е донесъл. А кълвачът и еленчето се бяха скрили зад едно дърво и тихичко се смееха. Бяха работили много по цели нощи, но не се чувстваха уморени, а щастливи.
 
Прочетено 113 пъти Последна промяна от Събота, 02 Март 2019 22:27
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…