All for Joomla All for Webmasters
Кариера или не?
10 фактора за успешно начало на кариерата
Колкото по-рано започнем да планираме своето модерно кариерно развитие, толкова по-добре. Но също така, на всякаква възраст има какво да научим и да подобрим в своите умения.
„Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерата“ (издателство" Сиела") от Николай Василев  е ценен HR учебник за работодателя, за младия и все още неориентиран кадър, както и за всеки, който иска да облече своя „продукт“ в най-добрата възможна опаковка. 
След първите си две книги – „Енергия“ (2009) и „Меню за реформатори“ (2014) – известният политик, икономист и предприемач систематизира знанията, възгледите и опита си в областта на кариерното развитие. 
В „Кариера или не?“ ще откриете още мнението на успешни професионалисти, които са минали през целия този цикъл в последните 20 години и се опитват да намерят отговор на въпроса защо младите ни хора често са напълно неподготвени за пазара на труда, а бизнесът споделя, че е недоволен от кадрите, които излизат от университетите – български и чужди.
Книгата ще бъде полезна за читатели от всякакви възрасти и във всякакви житейски роли – студенти и гимназисти, млади професионалисти, но също и преподаватели, родители, работодатели.
Откъс „Кариера или не?“ от Николай Василев
 II. За кого е написана тази книга
„Ако човек мисли за един ден напред, да намери храна. 
Ако мисли за година напред, да посади дърво. 
Ако мисли за сто години напред, да образова децата си.“ 
Китайска поговорка
Всеки, който е работил с млади хора, има какво да коментира по темата за тяхното кариерно развитие. В тази книга съм се опитал да систематизирам знанията, възгледите и опита на успешни професионалисти, които са минали през целия този цикъл през последните 20 години – бивши студенти (в Бълга-рия или чужбина), сегашни служители в модерни компании (в България или чужбина), работодатели и преподаватели. 
Книгата би могла да е полезна за: 
•настоящите студенти, които се безпокоят как ще си на-мерят работа
•завършилите студенти, които се чудят защо никой не им предлага добра работа
•по-младите ученици, които планират къде и какво да учат и после каква кариера ще имат
•родителите, които биха дали всичко, за да бъдат децата им успешни и щастливи, но не знаят какво и как
•преподавателите в университетите, които най-много трябва да подготвят студентите за бъдещите предизвика-телства на пазара на труда, но обикновено не го правят
•работодателите, които в много случаи са недоволни от „продукта“, който им предоставят висшите училища по целия свят
На каква възраст е добре да се прочете тази книга
Кариерното развитие е тема, която търпи доста промени през последните десетилетия. Опитът на едно-две поколения назад е само частично адекватен към днешните реалности и не е достатъчен, за да помогне на младите професионалисти да планират и реализират своята успешна кариера. 
Би било полезно много ученици да се запознаят за първи път с подобна книга след средата на гимназията, за да си отворят очите за това, кое¬то ги очаква. Студентите са най-естествената публика за идеите в нея, тъй като точно през университетските години подготовката за кариера е най-интензивна. Най-амбициозните и подготвени студенти ще се изстрелят с летящ старт нагоре по стъпалата на своята професия. По-неориентираните ще трябва да наваксват и да направят пак същите неща, но по-бавно и по-късно. Нищо фатално, но е ясно, че е по-добре да се започне по-рано. (Това е по-мекият начин да кажа, че досега са си губили времето.) 
В днешно време не трябва да си представяме кариерата на човек като експресен влак – качваш се на първата спирка след бакалавърската степен и влакът те отнася след 40 го¬дини до спирката за пенсиониране. Съвременната кариера е по-скоро състезание по десетобой. Обаче никога не знаеш кога започва следващото състезание, какъв е спортът и кои са състезателите. Трябва да си готов винаги за всичко. Може да звучи стресиращо, но точно тази неизвестност и многообразие правят живота романтичен и интересен. Експресният влак със затъмнени стъкла може да бъде доста скучен. 
В този смисъл проблематиката на кариерното развитие за всеки човек е адекватна чак до спирката за пенсиониране. 
Има ли значение дали учим или работим в България или в чужбина
Идеите за добро кариерно развитие в тази книга се отнасят в еднаква степен за всички, независимо дали са в столица или в малко населено място, в Източна Европа или другаде. По целия свят има висши училища, кои¬то дават по-добро или по-слабо образование, подготвят добре възпитаниците си за пазара на труда или не. Има силни или по-неориентирани студенти. Има работодатели, кои¬то подават ръка на новото поколение, и такива, които не го правят. Където и да учи или работи човек, би могъл да е по-успешен, ако следва принци-пите, описани тук. 
За всички ни ще бъде най-добре, ако нашите университети въвеждат всички авангардни световни практики в образова-нието и в подготовката на студентите за кариерно развитие. Ако нашите младежи са най-конвертируеми, а компаниите ни са най-модерни. 
Необходими ли са големи финансови възможности, за да се постигнат целите в тази книга
Според мен връзката между финансовите възможности и крайния резултат е много слаба, в някои случаи нулева. Във всички сфери на живота при равни други условия е по-добре човек да има зад гърба си дебели банкови сметки, отколкото да няма. В същото време повечето хора биха се съгласили, че банковите сметки невинаги правят човека по-щастлив и по-амбициозен. По-скоро други житейски фактори обуславят щастието и стремежа към постижения, вкл. кариерни. 
В днешно време почти всеки човек може да си позволи ком-пютър и смартфон, но не от парите зависи дали ги ползва само за игри или и за интелектуално и професионално раз-витие. Всеки би могъл да учи езици, стига да иска. В държав-ното училище е безплатно, а всички останали форми на обучение не са чак толкова недостъпни. Обменните прог¬рами по Еразъм вървят със стипендии. 
Практиката предлага всякакви примери. Някои студенти са изхарчили цяло състояние на родителите си в частни учили¬ща и университети у нас и в чужбина. Част от тях са постиг¬нали отлична реализация, а друга част – не. Други студенти са се оправяли сами и съвсем без пари. Отново някои от тях са стигнали много далеч, а други – не. В тази книга бих искал да стимулирам всички читатели – без оглед на техните начални финансови възможности – да следват основните принципи на модерното кариерно развитие. Защото едно е сигурно – доброто кариерно развитие ще доведе до много по-добри финансови резултати в бъдеще. Тоест логиката е обратна! Както се казва в една сентенция, „Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството“ (Де¬рек Бок). 
Прочетено 204 пъти Последна промяна от Четвъртък, 17 Май 2018 14:07
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…