All for Joomla All for Webmasters
Тайните за змейовете в българския фолклор

В новата си книга „Тайните за змейовете: Произход и наследство“ (издателство"Сиела") Христо Буковски 

 

изследва митовете за змейовете в българския фолклор и търси в тях тайни и закодирани послания. 

 

Авторът продължава проучванията си относно вярванията на богомилите и други мистични учения от дългата история на българските земи в търсене на тайни и загубени познания. 

 

Дали змейовете са влечугоподобните чудовища, които познаваме от приказките? Дали са ангели, или в историите за тях се крие нещо съвсем друго?

 

Какво означават песните и легендите за отвлечени от змейове девойки? Имат ли паралели тези вярвания с митове и послания от други страни, религии и култури? 

 

За да отговори на тези въпроси, Христо Буковски включва в своите изследвания и лични наблюдения от пътуванията си в различни кътчета на България – най-вече в района на Стара Планина, където открива множество любопитни истории и препратки. 

 

В „Тайните за змейовете“ са събрани над 170 снимки, някои от тях авторски, които илюстрират митовете и легендите, закодираните послания и запазеното по нашите земи древно знание. 

 

Заедно с пътуванията си, авторът описва и срещите си с местните хора, техните обичаи и практики, запазени и до днес, които го насочват в търсенето му и представляват парченца от пъзела на древното познание. 

 

Буковски обикаля полуизоставени села, влиза в пещери, снима малки, но древни църкви и светилища, крепости и извори. Навсякъде той търси символика и прави паралели, включително с древногръцката и египетската митология. 

 

„Тайните за змейовете“ задълбочава проучванията му относно древната история на българските земи, в която има примери за много свети хора, успели да достигнат до истинско познание, до по-близка връзка с Бога, до дълбоко закодирани истини. 

 

Според Буковски техните прозрения и постижения, макар и забравени от широката общественост и заклеймени от официалната наука и религия, носят полза за страната ни и за онези хора, които все още ги търсят и откриват в огромното ни духовно и историческо наследство. 

 

Христо Буковски e публицист и прочут с влеченията си към мистериите създател на редица книги. Сред тях са „Чудото на българската писменост”, „Опасният архив на богомилите“, „Ритуали и древни тайнства в българския обреден календар”, „Воинската харизма на българите”,

 

„Отключените пътища на богомилите”, „Скритият поход на българските кръстоносци”, „Разчетени послания. Символи и реликви от българските земи”, „Похитеното съкровище на богомилите”, „Страховитото прераждане на богомилите” и др.

   

Прочетено 335 пъти Последна промяна от Вторник, 05 Април 2022 22:44
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…