All for Joomla All for Webmasters
Виенският професор Александър Батяни с публична лекция в СУ”Св.Кл.Охридски”
Темата е "Логотерапията на Виктор Франкъл”. 
Българската асоциация по логотерапия и екзистенциален анализ и Магистърска програма Клинична психология на Софийския университет ”Св.Кл. Охридски” организират  публична лекция на проф. Александър Батяни от Виенския университет- Австрия. Тя е на тема „Логотерапията на Виктор Франкъл”.
Лекцията е на 4 април 2018 г от 17.30 ч до 19 ч. в 21-а аудитория на Ректората на Софийския университет.
Екзистенцанализът и логотерапията на Виктор Франкъл днес вече са се превърнали в САЩ в самостоятелен метод. Той намира приложение в много области. Така например те се прилагат успешно в педагогиката, психологията, философията, психотерапията и в много други форми на психологични консултации.
Екзистенцанализът и логотерапията се предлагат вече и като магистърски програми от Европейската академия по логотерапия и психология (ЕАЛП) и Българското дружество по логотерапия и екзистенцанализ (БДЛЕ) в Пловдивския университет (България), Университет Велико Търново (България) и Дунавски унивеситет Кремс (Австрия), както и в Университет Грац (Австрия). Освен това Европейската академия работи съвместно с Южнотиролския образователен институт и немските образователни институти.
Кой е Франкъл, Виктор Е. (1905-1996).
През 30-те години Виктор  Франкъл завършва медицина и защитава докторат във Виенския университет, където дълги години е години професор по неврология и психиатрия. Заема професорски места и в Харвард, Америка и университетите в Далас и Питсбърг.
Създател е на логотерапията – нов психотерапевтичен метод, наричан още Трето виенско направление (след психоанализата на Зигмунд Фройд и индивидуалната психология на Алфред Адлер).
По време на Втората световна война прекарва дълги години в Освиенцим и други концентрационни лагери.
Удостоен е с десетки почетни докторски титли от университети от цял свят. Неговите 31 книги са излезли на повечето езици – включително японски, китайски и руски.
На български език е преведена книгата на Виктор Франкъл"Воля за смисъл"(издателство" LegeArtis), а предворът е на проф. Александър Батяни.
В нея са събрани доклади на Франкъл, очертаващи неговия път. Той изразява становището си по следните теми:
Воля за смисъл / Време и отговорност / Логос и екзистенция / Плурализмът на науките и единството на човека / Детерминизъм и хуманизъм / Логотерапия и логотерапевтично лечение и други. 
 
„Дни сияйни… да не плачем, че са отлетели,
по-добре да се усмихнем, че сме ги живели.”
Прочетено 479 пъти Последна промяна от Сряда, 28 Март 2018 19:16
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…