All for Joomla All for Webmasters
Билката на 2018 г.

Пчелинок (Marrubium vulgare) е лечебното растение, което фитотерапевтите избраха, за да възкресят позабравеното му действие. 

Учените от Университета във Вюрцбург, Германия вече оповестиха лечебното растение на 2018 година. Това е билката пчелинок,  позната още под името пчелник, блага трева, а също и сладка маточина, мантърка, куртоту (тур.). Тази позабравена билка е била много добре позната в древността и с насочване на вниманието към нея в наши дни се прави опит да се възкреси позабравеното й действие и да се подчертае приноса й особено за средновековната манастирска медицина. 

Пчелинокът (Marrubium vulgare) е и ценно медоносно растение, и вероятно затова е получило това име. Водният екстракт от билката пък има инсектицидно действие (против насекоми).
Пчелинок е многогодишно тревисто растение, което вирее по Средиземноморието, Средна Европа,Балканския полуостров, а също Кавказ, Средна Азия и Иран. 
Плодчетата му са сухи и се разпадат на 4 продълговати, едносеменни, длъгнесто тристенни орехчета. Цялото растение има приятна миризма. То цъфти от юни до септември като се използва надземната му цъфтяща част. Билката вирее по сухи, тревисти и буренясали места, край пътища и зидове, огрявана от слънце.
Както показва и латинското име на билката, най-полезно е веществото марубин, извлечено от билката, която има жлъчкогонно, спазмолитично и ексекториращо действие ( противокашлично, при заболявания на дихателните пътища). 
В народната медицина билката намира широко приложение при хепатити и холеоцистити. Използва се още от древни времена за успокояване на кашлицата и отхрачващо средство. Има и апетитовъзбуждащо действие. Лечебното растение се препоръчва и при стомашно-чревни разстройства, а също и при болезнена и недостатъчна менструация: 2 ч. л. ситно нарязан пчелинок се накисва в 250 мл. студена вода в продължение на 4 часа. Прецежда се и се пие. Това е дозата за 1 ден.
Най-популярен е спиртният извлек от пчелинок, който намира приложение при заболявания на дихателните пътища (белодробна туберкулуза, коклюш, емфизем, хроничен бронхит). 
Как да си направим маслен извлек:
30 гр. билка се накисва в 500 мл. чист зехтин. Престоява 14 дни на слънце, добре затворена като поне веднъж дневно се разклаща. След това се прецежда. Да се съхранява на безопасно място. И при болки в ушите могат да се капнат няколко капки в болното ухо. При лек запек да се взема по 1 ч.л. два пъти дневно, като след това да се отпие глътка прясно мляко или да се изяде хапка хляб, съветва австрийският билкар свещеник Бенедикт на своя блог http://blog.kraeuterpfarrer.at.
Билката не се препоръчва при бременност, както и при деца под 12- годишна възраст!

Прочетено 782 пъти Последна промяна от Понеделник, 30 Октомври 2017 08:47
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…