All for Joomla All for Webmasters
Меd Uni-Грац- ковачница на кадри в медицината и фармацията и за българското здравеопазване
Медицинският университет в Грац е ковачница на кадри в медицината и фармацията за българите
още от Освобождението до наши дни.  
Университетът в столицата на провинция Щирия е основан през 1585 г. и носи името „Карл Франценс“. Той е вторият най-голям и най-стар университет в Австрия. Факултетът по медицина в е един от най-младите, създаден е през 1863 г., а през 2004 г. получава статут на  отделно висше учебно заведение.  
Преподавателската му и научна мощ още от зората на създаването го нареждат сред предпочитаните и любими ВУЗ-ове и за българските студенти. Медицинският университет в Грац е дал трима нобелови лауреати. Това са д-р  Фриц Прегъл, който получава през 1923 г. Нобелова награда по химия,  д-р Юлиус Вагнер фон Яурег, носител на Нобелова награда по медицина (1927 г.) и д-р Ото Льови (откривател на веществото ацетилхолин и разгадал функцията на парасимпатикуса)- с Нобелова награда за медицина през 1936 г. 
В момента в Меd Uni-Грац учат 4200 студенти, годишно завършват по 730 души. ВУЗ-ът има 20 университетски клиники, 3 клинични сгради и 16 института. Болницата LKH- Грац е под егитада на университета.Годишно в нея се лекуват около 500 хил. пациенти, като леглата са 1584.
Прочетено 880 пъти Последна промяна от Събота, 15 Юли 2017 10:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…