All for Joomla All for Webmasters
Детският университет във Виена очаква 3500 студенти

Повече от 500 учени от седем университета в австрийската столица предлагат общо 345 лекции за 3500 деца на възраст от 7 до 12 години

– това е формулата на Детския университет във Виена, който тази година ще се проведе от 8 до 19 юли.

 

Участието е безплатно, а изпитите са забранени! Освен лекции на немски език, ще има занятия и на английски, италиански, китайски и български.

 

Седем виенски висши учебни заведения отварят вратите си за любопитни деца на възраст между седем и дванадесет години. През двете летни седмици децата ще имат възможност да посещават различни лекции, семинари и уъркшопове в истински университети, като всички лекции са безплатни, а записването на желаещите за тазгодишното издание вече тече. Най-младите "студенти" могат да подберат програмата си и онлайн.

 

Всяко дете на възраст от 7 до 12 години, без значение от кое училище и с какъв успех, може да се запише за най-много седем лекции, два семинара и два уъркшопа. В летния университет ще работят 500 преподаватели с 3500 деца.

 

Разнообразната програма позволява на децата да се потопят в различни области на науката - от архитектура до икономика, здравеопазване, природа, език и култура и чак до история. Тазгодишната тема "гражданско участие" предлага богата програма. Например децата ще научат какво означава приобщаване и защо тяхното мнение има значение.

 

За връзката между TikTok и политиката ще говори Софи Лехелер, комуникационен експерт във Виенския университет. Младите студенти, които се интересуват от банково дело, ще имат възможност да се срещнат с членовете на ръководствата на големи банки и да проверят финансовите си умения в специално подготвена викторина, разказват от международния прес офис на община Виена. 

 

Под мотото "Да създадем заедно един по-добър свят" децата ще се занимават с теми като справедливост, устойчивост и човешки права. В програмата са включени и други актуални теми като климат, енергия и околна среда.

 

Децата ще имат възможност и да надникнат в бъдещия свят на труда, да разгледат предимствата и недостатъците на изкуствения интелект и да открият нови възможности за кариера чрез семинари. Освен лекции на немски език, ще има занятия и на английски, италиански, китайски и български.

 

Организаторите са подготвили и още много други интересни теми от най-различни области на науката. Но ваканцията е преди всичко време за почивка и развлечение и затова изпитите в Детския университет са строго забранени.

 

Ученето се превръща в игра, която продължава и в междучасията. А в обедната почивка отваря врати детската менза. Обучението завършва с официалното връчване на дипломи от Детския университет – също като при големите.

 

История на Детския университет
В сегашния си вид Детският университет във Виена съществува от 2003 година. Някога той е създаден като иновативна форма за работа с децата по време на летните ваканции. Основаването му обаче се опира по-скоро на сериозна педагогическа концепция, отколкото на иновативна публична дейност. А когато отваря врати с 65 курса и 115 лектори, привлича интереса на 1036 деца.

 

По-късно бройката значително нараства, но най-важното е, че посещението остава безплатно. Тази уникална образователна програма е въведена с цел да предостави на децата достъп до висше образование и наука по интересен за тях начин. Основните цели на въвеждането на Детски университет са стимулиране на любопитството и интереса към науката, демократизиране на образованието, ранно образование и развитие на уменията.

Прочетено 684 пъти Последна промяна от Събота, 22 Юни 2024 18:24
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…