All for Joomla All for Webmasters
Виена създава суперквартал по примера на Барселона

Суперблоковете представляват една от ключовите идеи за регенерирането на града. 

Основната идея на проекта Суперблокове, разработен в Барселона, е да изключи трафика от определена зона в града, определяйки вътрешните улици и площади като пространство за споделено ползване с приоритет за пешеходците.

 

Виена използва този опит и започна пилотен проект по създаване на суперквартал в район Фаворитен. Действията включват възстановяване на висококачествени обществени пространства, намаляване на въглеродните емисии, озеленяване, създаване на пешеходна зона и устойчива мобилност. В основата на трансформацията е пълното премахване на транзитния трафик.

 

В допълнение към съществуващите 47 дървета ще бъдат засадени още 62, а общо 94 зелени пространства ще осигурят много растителност на мястото на досегашните бетонни улици, като обещават значително разхлаждане през горещите летни дни.

 

Подобно на пешеходната зона, тези пространства ще бъдат оборудвани с многобройни системи за водна мъгла, водни елементи и светли настилки, които трябва намалят излъчването на топлина по време на летните жеги.

 

Виенският суперквартал има за цел да отразява стратегическите цели на градското планиране на Виена, чиито приоритети са: социално съжителство, подкрепа за местните общности, повече зеленина и охлаждащи елементи в борбата срещу изменението на климата.

 

Суперблоковете представляват една от ключовите идеи за регенерирането на града. Идеята идва през 90-те години на миналия век от Салвадор Руеда, но едва през 2016 г. става широко известна благодарение на инициатива, реализирана в района Поблену в Барселона.

 

Суперкварталите са специфични райони в града, състоящи се от малък център, достъпен за пешеходци, с възможно най-малко трафик, като по този начин се постига високо качество на живот. Това означава, че всеки в суперблока има достъп до зелени и обществени пространства, а велосипедисти и пешеходци заемат пространството, използвано преди това от автомобили, разказват от международния прес офис на община Виена.

 

Предотвратява се моторизирано движение, насърчава се ходенето пеша и колоезденето, а общественият транспорт е оптимизиран във външните краища на квартала. Чрез реорганизиране на уличното пространство може да се приложат мерки за адаптиране към изменението на климата и свободата на движение.

 

Свободното пространство придобива привлекателна форма, най-често с ново градско обзавеждане и зеленина, но също и с нови настилки или домашни градини.

Прочетено 198 пъти Последна промяна от Петък, 17 Май 2024 14:19
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…