All for Joomla All for Webmasters
Австрия обмисля да впише в конституцията правото да се ползват пари в брой

Австрийците са сред жителите на еврозоната, които са най-силно привързани към парите в брой, посочва Ройтерс. 

През изминалите дни стана ясно, че австрийският канцлер Карл Нехамер подкрепя идеята в конституцията на страната да бъде записано правото да се ползват пари в брой. Той е изразил това си становище пред местни медии, цитирани от БТА. Идеята се издига от дясната Партия на свободата от години. 

 

"Парите в брой са много важни за хората. Смятам, че те трябва да бъдат вписани в конституцията," казва Нехамер. Канцлерът споделя пред агенция АПА, че е поискал от финансовия министър Магнус Брунер да изготви предложение по въпроса, което да бъде обсъдено на среща с банките през септември. 

 

Във време на кризи, като например пандемията, те се наредиха на дълги опашки пред банките, за да теглят пари и да ги трупат вкъщи. Освен това често туристи в страната са изненадани да разберат, че някои кафенета и ресторанти не приемат банкови карти и работят само с пари в брой. 

 

Въпреки уверенията на Австрийската национална банка, че няма планове работата с пари в брой да бъде прекратена, Партията на свободата настоява, че правото да се плаща в кеш и анонимно е поставено под риск. 

 

Промяната на конституцията изисква мнозинство от две трети. Консерваторите на Нехамер и Партията на свободата контролират 55 на сто от гласовете в парламента.

Прочетено 643 пъти Последна промяна от Сряда, 30 Август 2023 13:56
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…