All for Joomla All for Webmasters
Унгарци въртят педалите, за да свети коледната елха в Будапеща

Велосипед, чиито педали въртят минувачи, захранва светлинна инсталация във формата на коледно дърво в Будапеща.

Използвайки тази устойчива технология кметът на един от районите на унгарската столица хем отбелязва празничния сезон, хем спестява от рязко увеличаващите се разходи за енергия, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА. 

 

Елхата свети пълноценно само докато някой много бързо върти педалите и това кара семейства с деца да спират и да искат да опитат. Велосипедът зарежда батерия, която заедно със слънчевите панели захранва останалите светлини на площада в Будапеща

 

"От една страна, продължаваме да се движим в това студено време. От друга, можем да разберем от личен опит колко много трябва да въртим педалите, за да светне една шестметрова коледна елха", казва Гергей Орси, кмет на втори район на Будапеща. "За нас това е пример, че бъдещето е в устойчивостта."

 

Неговата община реши да отмени по-голяма част от обичайната коледна светлинна украса тази година заради енергийната криза.

 

"Всяка година този площад е красиво украсен. Щеше да е тъжно и мрачно, ако тази година не беше така, но мисля, че това е отличен компромис", казва местната жителка Нора, след като е въртяла педалите на велосипеда, докато малкият ѝ син я е наблюдавал.

 
Прочетено 148 пъти Последна промяна от Четвъртък, 01 Декември 2022 12:42
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…