All for Joomla All for Webmasters
На 130 години почина най-възрастният обитател на Виенския зоопарк
Гигантската сейшелска костенурка Шурли беше неделима част от историята на зоопарка.
 
Най-възрастният обитател на Виенския зоопарк, гигантската сейшелска костенурка Шурли, почина в неделя. Той живее там от 1953 г., съобщи Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 
 
Точната възраст на Шурлине е известна, но се смята, че е бил на около 130 години. Поколения служители в зоопарка са се грижили за него през последните 68 години, а много от посетителите са го познавали през целия си живот, разказва зоологът Антон Вайсенбахер.
 
Сред любимите лакомства на гигантската костенурка са били краставиците и сухите листа – нещо като чипс за него, само че по-здравословни. 
 
През дългия си живот Шурли е преживял много интересни неща. Бил е оракул на Европейското първенство по футбол през 2016 г., който предричаше резултатите от срещите.
 
През същата година е осиновен от тогавашния кмет на Виена Михаел Хойпл, търсен е като „модел“ за рекламни снимки, а през 2019 г. участва в проучване, което доказва колко интелигентни са гигантските сейшелски костенурки.
 
За съжаление през последните дни Шурли започва да губи сили. През цялото време той е под наблюдението на ветеринарните лекари в зоопарка, но в неделя си тръгва от този свят.
 
Сега мястото му е заето от приятеля му Меншик, който се счита за най-стария обитател на Виенския зоопарк. Той пристига във Виена малко след Шурли и според специалисти е малко по-млад от него. 
 .
 
 
 

 

Прочетено 446 пъти Последна промяна от Сряда, 14 Юли 2021 20:57
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…