All for Joomla All for Webmasters
Австрийският културен павилион FLUCA представя изложбата на Карин Фошар и Лазар Лютаков
Тя ще може да се види до 12 юли 2021 г. 
 
Изложбата е сайт-спесифик проект на австрийската художничка Карин Фошар и базираният в Австрия художник с български произход Лазар Лютаков и четвърти техен съвместен проект, специално създаден за пространството на FLUCA. 
 
Херметичното пространство на контейнера - чиято основна фабрична функция е трансфер на индустриални стоки - ще бъде място за експеримент, вдъхновен от архаични строителни техники с органични материали. Между рационалното и поетичното, реалното и абстрактното, неопределеното и конкретното.  
 
Австрийската художничка Карин Фошар е родена през 1976 г. в Медон-ла-Форе (Франция), учила е в Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts в Париж (1998–2004).
 
Практиката й обхваща различни медии като рисуване, скулптура, инсталация, фотография, видео и смесена медия. Материалността е основната тема на нейната работа, както и идеята за процеса и разработването на сайт-спесифик концепции.
 
Нейни творби са представяни в Австрия и в международен план, включително в Gallery Cité des Arts Paris (2018), Vin Gallery Vienna (2017), 6-то биенале за съвременно изкуство в Москва (специален проект, 2015), Fotohof Salzburg (2011), Daejeon Museum South Korea (2010).
 
Тя получава множество награди като Австрийската държавна стипендия за изящни изкуства, ENSBA - Prix de gravure, наградата за млади художници на галерия Lafayette в Париж. От 2007 г. тя ръководи изложбеното пространство „Мазето на баба Васа“ в България заедно с Лазар Лютаков. 
 
Лазар Лютаков е роден през 1977 г. в Шабла, България. Учи в Националната художествена академия в София и завършва Академията за изящни изкуства във Виена през 2005 г.
 
Негови творби са включени в 58-ата Международна художествена изложба на La Biennale di Venezia, където той и Рада Букова представляват България, 6-то биенале в Москва (специален проект, 2015) и 1-во биенале във Виена в MAK - Austrian Museum of Applied & Contemporary Arts, Виена (2015).
 
Участва в множество изложби в цял свят и провежда самостоятелни изложби, наред с други в Georg Kargl Permanent (2015), MAK Vienna (2011) и One night stand gallery в София (2017). В художествената си практика Лютаков разсъждава върху съвременните условия на производство и форми на потребление, върху парите и стоковите потоци и върху естетическите масови явления.
 
Внимателно подбраните предмети и занаяти, адаптирани и подсилени от селективни интерференции, насочват към контраста на уникалното и серийното и говорят за ценности, производителност, качество и употреба в индустриализиран, посткапиталистически свят. 
 
 .
 
 
 

 

Прочетено 101 пъти Последна промяна от Сряда, 23 Юни 2021 21:51
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…