All for Joomla All for Webmasters
Колелото остава любимо превозно средство на виенчани
Мобилност по виенски: почти всяко второ излизане е пеша или с колело. 
 

Колоезденето и ходенето пеша се оказват устойчиви на кризи, а пандемията оказа влияние и на избора на транспорт в големите градове. Във Виена популярността на колоезденето и особено на ходенето пеша се увеличи значително през миналата година. 46 на стоъот придвижването в рамките на града е станало именно по този начин.
 
Делът на автомобилистите остава непроменен, а броят на пътниците в обществения транспорт намалява значително, сочат данните на Виенската транспортна компания, цигтирани от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 
 
Колелото остава любимо превозно средство на виенчани
В ежедневието на голяма част от хората, което се състоеше и продължава да се състои от работа вкъщи, дистанционно обучение и локдаун, много традиционни маршрути са отпаднали, намалели са разстоянията и са се променили предпочитанията към вида транспорт.
 
През 2020 г. виенчани избраха по-често ходенето пеша и карането на колело. Въпреки че броят на пътуванията из града намалява в абсолютно измерение, монтираните електронни броячи на велосипедистите във Виена показват, че в сравнение с 2019 г. техният брой през 2020 г. се е увеличил с 12 на сто. Това означава, че делът на велосипедистите в т.нар. модален сплит се е увеличил от 7 на 9 на сто.  
 
Все повече хора предпочитат да ходят пеша  
Увеличението на дела на пешеходците е още по-значително. Още преди пандемията ходенето беше популярен начин за придвижване сред виенчани и 82 на сто от тях казват, че обичат да ходят пеша.
 
През 2020 г. жителите на австрийската столица се движеха даже по-често пеша и над една трета от придвижванията миналата година е ставало именно пеша. Делът на ходенето пеша през 2020 г. е бил 37 на сто, а през 2019 г. - 28 на сто. 
 © Mobilitätsagentur/Christian Fürthner
Виена е мегаполис, но и град на късите разстояния. Ежедневните излизания на пазар или разходка често се правят пеша. По време на пандемията виенчани са били по-често на път из кварталите си, което обяснява големия дял на ходенето пеша. Разходките в близост до дома бяха сред основните забавления през миналата година и виенчани обикаляха из града си повече от всякога пеша. 
 
Както и през 2019 г., делът на използването на леки автомобили е 27 на сто, докато при пътуванията с общественият транспорт се забелязва рязък спад. През 2019 г. техният дял беше 38 на сто, а през 2020 г. намаля до 27 на сто. 
 
Виена продължава да насърчава колоезденето и ходенето пеша. От една страна, това е принос в борбата с климатичните промени, а от друга страна, колоезденето и ходенето пеша разнообразяват ежедневието на хората. Промяната на начина на живот по време на пандемия показа, че този вид движение е напълно конкурентен вариант и начин за подобряване на физическото, а и на психическото здраве. 
 
 
 
Модален сплит 2019 vs. 2020 © Wiener Linien 
 
Велоалея  © Mobilitätsagentur/Christian Fürthner 
 .
 
 
 

 

Прочетено 132 пъти Последна промяна от Петък, 26 Февруари 2021 12:30
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…