All for Joomla All for Webmasters
Филм за Лудвиг ван Бетовен по ORF
В главната роля ще видим един от най-оригиналните австрийски актьори Тобиас Морети. 
 
Виена бе планирала да празнува 250-годишнина от рождението на музикалния титан Лудвиг ван Бетовен през цялата 2020 г. Заради корона пандемията музикалните събития не успяха да се състоят на живо, но пък австрийската обществена телевизия успя да ни изненада приятно с  филм за великия композитор. 
 
Роденият в Бон композитор живее и твори цели 35 години в австрийската столица. Малко известен факт е, че всяка сутрин Бетовен е обичал да си прави кафе от ...смлени 60 кафеени зърна, който ги отброявал  едно по едно. И до ден днешен изследователите му не могат да си обяснят този странен ритуал. 
 
Друг любопитен факт от неговия живот е, че симфонията” Ероика” е написана в едно от жилищата му в 19 квартал.  
 
Според негови близки, първата идея вероятно се е зародила при общуването му с френския генерал Жан-Батист Бернадот, изпратен от Наполеон като посланик във Виена през 1798 г., който по-късно, през 1818 г. е бил коронован за крал на Швеция и Норвегия с името Карл XIV Йохан. 
 
Твърди се още, че ген. Бернадот дори е уредил преглед на големия композитор при известен лекар в Нюрнберг, който бил специалист в лечението на глухота. За съжаление, той не успява да помогне на Бетовен. 
 
Казват още, че Бетовен е искал да подари „Ероика” на Наполен, когато е бил разочарован от френския император и неговите ценности, налагани чрез войните. 
 
Какви тайни ни разказва обаче новият филм за Бетовен, който бе излъчен по австрийската обществена телевизия  ORF?
 
В главната роля ще видим един от най-оригиналните австрийски актьори Тобиас Морети. Филмът започва провокативно към зрителите  още със заглавието „ Луис ван Бетовен”.  
 
Целият филм можете да видите ТУК:


 .
 
 
 

 

Прочетено 1700 пъти Последна промяна от Понеделник, 22 Февруари 2021 20:26
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…