All for Joomla All for Webmasters
Защо родилният дом в 18 район на Виена носи името Земелвайс?
Д-р Игнац Земелвайс е спасил милиони жени от родилна треска благодарение на откритието си. 
Името на Игнац Земелвайс (Ignaz Philipp Semmelweis) може да не е много познато на широката публика, но с работата си е допринесъл за спасяването на милиони човешки животи.
 
Роден в Унгария в град Буда (днес Будапеща), той завършил медицина във Виенския университет през 1844 г. Когато станал помощник на един професор в Първа родилна клиника към Виенската многопрофилна болница през 1846 г., Земелвайс се сблъскал с ужасяваща действителност — повече от 13 на сто от родилките там умирали от болест, наречена родилна треска, посочва wol.jw.org.
 
Имало различни предположения за причината за тази болест, но никой не успял да разкрие загадката. Всички опити да се намали броят на смъртните случаи, били безуспешни. Силно обезпокоен от бавната и мъчителна смърт на много майки, Земелвайс бил решен да открие причината за болестта и да я предотврати.
 
Към болницата, в която работел той, имало две отделни родилни клиники, но смъртността в едната клиника била значително по–висока, отколкото в другата. Единствената разлика помежду им била, че в едната се обучавали студенти по медицина, а в другата — акушери. Защо обаче имало такава разлика в смъртността? Земелвайс изследвал въпроса и постепенно изключвал възможните причинители на болестта, но отговорът все му убягвал.
 
В началото на 1847 г. Земелвайс попаднал на ключова следа. Неговият колега и приятел Якоб Колечка (Jakob Kolletschka) починал от отравяне на кръвта, причинено от порязване по време на аутопсия. След като прочел доклада от аутопсията, направена на Колечка, Земелвайс разбрал, че неговият случай има сходства в някои отношения със случаите на жертвите на родилна треска. Затова Земелвайс предположил, че от „отровите“ от труповете, както ги наричал той, бременните жени получавали инфекция, причиняваща родилна треска. Лекарите и студентите по медицина, които често извършвали аутопсии, преди да влязат в родилното отделение, несъзнателно са пренасяли болестта на пациентките при преглед или израждане! Нивото на смъртността в едната клиника било по–ниско, защото студентите по акушерство не извършвали аутопсии.
 
Земелвайс незабавно въвел строги мерки за миенето на ръцете, което включвало и дезинфекция на ръцете в разтвор на хлорна вар преди правенето на прегледи на бременни жени. Резултатите били забележителни: нивото на смъртността паднало от 18,27 на сто през април на 0,19 процента в края на годината.
 
Не всички се зарадвали на успеха на Земелвайс. Резултатите му относно родилната треска били поставени под съмнение от неговия началник Йохан Клайн(Johann Klein) и други лекари, които смятали неговата настойчивост за дразнеща. Земелвайс загубил работата си във Виена и се върнал в Унгария. Там поел ръководството над родилното отделение на болница „Свети Рох“ в Пеща, където благодарение на методите му смъртните случаи от родилна треска паднали под едно на сто. 
 
През 1861 г. Земелвайс издал труда на живота си „Причини, концепции и профилактика на пуерпералната треска“, но починал едва 47-годишен. 
За съжаление откритията му били признати години по–късно. Междувременно били загубени много човешки животи. 
 
По-късно Земелвайс бил признат за един от основателите на съвременния метод за антисептика. Благодарение на неговия труд било установено, че нещо микроскопично може да причини смъртоносна инфекция. Той допринесъл за развитието на теорията, че микробите могат да причиняват заболявания, която била наречена „най–важното откритие за медицината“. 
 
През XIX в. в Европа много жени починали от родилна треска — смъртността била над 30 на сто. Микробите били наблюдавани под микроскоп още през 1674 г., но не било известно колко са опасни. Често лекарите израждали бебета, след като са извършвали аутопсия, без да са дезинфекцирали ръцете си предварително.
 
Земелвайс въвел миенето на ръцете в медицината и като така спасил безкрайно много хора.
 
„Идеите ми имат за цел да премахнат ужаса от родилните болници, да запазят съпругата за нейния съпруг и майката за детето ѝ“, казвал Игнац Земелвайс. 
 
В чест на талантливия доктор виенчани нарекли родилния дом в 18-и бецирк на негово име. 
 
 
Прочетено 300 пъти Последна промяна от Неделя, 14 Април 2019 22:08
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…