All for Joomla All for Webmasters
Защо евтаназията е тема табу в Австрия?
Животът е най-висшата ценност в алпийската република. 
За разлика от Белгия например, където през 2016 г. дори бе разрешена евтаназия на дете, тази тема в Австрия е табу. В алпийската страна лекарите се борят до последно за живота на болния. 
Австрийското издание netdoktor коментира твърде деликатния въпрос за евтаназията (Sterbehilfe) по следния начин: 
Въпросът евтаназия може да се разглежда от правна гледна точка в 4 насоки:
1. Активна помощ (когато пациентът настоява за Sterbehilfe и медицинско лице извършва евтаназия)
Активната помощ за Sterbehilfе–осъществяването на евтаназия, без значение на мотивите на извършителя, в Австрия е наказуемо. Според закона деянието се наказва с лишаване от свобода от 6 месеца до 5 години. 
2. Пасивна помощ за Sterbehilfе
Пасивната помощ е отказване от удължаващи живота мерки, като напр. изкуствено командно дишане . Тази форма в Австрия не е наказуема, ако съответства на волята на пациента.
3. Индиректна помощ
Индиректната помощ включва причиняване на преждевременна смърт чрез медицинско лечение, което предимно служи за облекчаване на болките. Например: даване на силни обезболяващи при терминално болни, които като странични ефекти предизвикват отказване на бъбреци или черен дроб. Това деяние не е наказуемо, ако съответства на произнесената или написаната в пълно съзнание воля на пациента, който смята, че смърт без болки за него е по-важна от удължаване на живота му (който иначе би продължил още известно време, но с изключителни болки).
4.Асистрано самоубийство
Асистирано самоубийство е когато друг човек подготвя средството за самоубийство, най-често медикамент, но пациентът сам извършва деянието. 
Асистраното самоубийство от гледна точка на наказателното право не се различава от активната помощ за Sterbehilfе и се наказва също с лишаване от свобода от 6 месеца до 5 години. 
Много важна е волята на човек. Терминът се нарича Patientenverfügung (пациентска воля), в коqто той декларира своите желания или насоки към лекарите. Те биват два вида: задължителни и препоръчителни. 
Всички тези случаи са различни от класическото самоубийство, когато човек сам си слага край на живота. Самоубийството и опитът за самоубийство в алпийската страна не са наказуеми. 
 

Прочетено 475 пъти Последна промяна от Петък, 19 Октомври 2018 14:32
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…