All for Joomla All for Webmasters
Пещерата Постойна - визитна картичка на Словения
Любляна е приказната столица на Словения, но пещерата Постойна и замъкът Пред пещерата (Предяма) са истинският хит на едно пътуване на юг от Виена.
Величествената пещера е създадена от р.Пивка, която непрекъснато моделира нови и нови карстови форми под земята.
Пещерата Постойна се счита за люлка на спелеологията (наука, която изучава пещерите и всички останали карстови форми).
От откриването на пещерата досега тя е посетена повече от 37 млн. туристи. Сред тях са били както многобройни пътешественици, така и ВИП-персони: държавни глави, царе, кралици, императори и императрици. Сред тях е и австрийският кайзер Франц Йозеф, който я посетил два пъти: веднъж през 1857 г. придружен от императрица Сиси и след това, през 1883 г. по повод честването на 600-та годишнина от анекса на провинция Каринтия към Хабсбургската империя. 
Пещерата Постойна е била една от най-големите атракции в Австро-Унгарската империя. Тогава маркетингът на ръководството на пещерата заложил на хиляди афиши, които били разлепени из многобройните градове на цяла Европа с цел привличане на туристи, 
обяснява Марян Вилхар (Marjan Vilhar, на сн.вдясно), наш личен гид и близък приятел на видния български учен д-р Петър Берон.
По-нататък , по време на пешеходната разходка можете да видите и човешката рибка(Proteus anguinus). Отделно вивариум разкрива тайнственият свят на обитателите в пещерата.
Пещерната рибка може да живее до 120 години, тъй като е със забавен метаболизъм, има мъжки и женски екземпляри. Рибката може да издържи без храна до 5 години. 
Пещерата Постойна е първият електрифициран обект в Словения - токът е грейнал тук през 1883 г. ,което е по-рано дори спрямо някои европейски столици. От 1872 г. е прокаран железопътният път, по който днес се движат влакчетата. Това е единственият пещерен пейзаж в света, който може да се разгледа с електрическо влакче. 
Постойна е най-голямата и най-добре изследвана туристическа пещера в Европа с 24 км. подводни пасажи, галерии и зрелищни зали . И зиме, и лете температурата вътре в пещерата е постоянна: 10 градуса. Можете да избирате между популярния туристически обход и приключенския тур (по-труден).
Най-популярният туристически маршрут е около 5.2 км и се състои от три части: 2 км. изминаване с влакче, 1 км - пешеходен обход и връщане отново с влакче. С индивидуален гид можете да си говорите на четири езика, а с аудиогайд информацията се разказва на 15.
Сред перлите на пещерата са Готическата зала, богато укресена със сталактити и сталагмити, и Балната зала, в която от 180 години насам се провеждат различни събития. Всички карстови образувания тук са природно изваяни.
Пешеходният тур ви отвежда до 150 метра под земята като минавате през Руския мост
в красивите пещери до Спагетената (наричат я така заради зародишите на сталагмити, които са толкова тънички, че напомнят на спагети), Бялата (заради чистия калцит) и Червената зала (заради наслагванията върху фигурите от железен оксид). 
По-нататък ви очакват Брилятният пасаж, където се намира най-известният сталагмит и символът на пещерата Постойна - Брилянт.
 
Туристическият маршрут завършва в Концертната зала, където по традиция се провежда великолепен Коледен концерт. 
Пещерата се изследва активно от 200 г. насам, а според данни любопитни изследователи са попаднали в нея още преди 800 години. 
Единствената подземна пощенска станция в света се намира в пещерата и е била открита през 1893 г. И в наши дни туристите могат да изпратят писмо или картичка до всяка точка на планетата.
Пещерата работи всеки ден през цялата година. Има изградена и изключително удобна инфраструктура около нея: хотел, кулинария, транспортни връзки, паркинги и др. 
Повече инфо ТУК:
 
 Константин Димов
Прочетено 472 пъти Последна промяна от Неделя, 16 Септември 2018 19:20
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…