All for Joomla All for Webmasters
17-годишна вплита български шевици в облеклата си
Моряна Филипова пробива в модата със свой стил, моделите й могат да се поръчат онлайн.
Моряна Филипова от София е млад дизайнер, за която се говори и ще се говори все по-често. Името й, което означава свобода на морето нашумя покрай  първата й модна колекция, тъй като Моряна тогава бе едва на 16, а роклите й се отличават със стил, практичност и …в тях са вплетени български шевици. Първата й колекция бе наречена „Фолклорните мотиви в съвременния гардероб на работещата жена“.
 
„Участвах в ABLE Mentor (български проект, който цели да повиши шансовете за успех в личен и професионален план на учениците от 10 и 11 клас) и с менторката ми Гергана Грънчарова обсъждахме на каква тема да бъде колекцията ми. Тя предложи да бъде нещо, свързано с България. След дълго проучване на шевици и носии започнах да правя колекцията си като вплитам шевици в съвременно облекло”, разказва тя.
Ученичката признава, че от малка обича да  рисува и да изработва различни неща от плат. Първата си дреха е ушила, когато е била в трети клас. Роклята  се разшила след няколко часа, но пък била всички я забелязали.
Моряна учи в Професионалната гимназия по облекло в София и е специалност ” Моден дизайн”. След завършването си, тя иска да продължи да учи мода в чужбина.
Във всяка шевица има закодиран символ. Тези, които съм използвала за моите дрехи повечето са за успех и любов,
разкрива тя. Мори, както я наричат приятелите е въодушевена от този Ренесанс на българското везмо,а все повече хора искат да имат дреха с български фолклорен мотив. Особено емигрантите. 
„Много хора виждам по улиците с нещо българско, ръчно направено, и за ежедневието, което е прекрасно”, добавя тя .В нейната колекция могат да се видят не само официални, но и спортни облекла с фолклорни мотиви. 
В момента Моряна работи върху най-новата си колекция, която ще представи в края на юни в Музея на София. Нейните предпочитания са към цветовете или геометричните фигури на софийските шевици. Ромбът също е обичан и често използван от нея. 
На работа, на ресторант или ще отидете само до магазина винаги носете дреха, която ви кара да се чувстване уверена  и красива
съветва тя.
Традиционната  носия на австрийците е доста интересна, и на мен ми е правило впечатление, че по празниците те са винаги с носия. За моделите от колекцията си,  разгледах традиционните облекла на другите страни и австрийската носия най-много ме впечатли и вдъхнови, сподели младата дизайнерка, която ръчно бродира своите облекла. 
Поръчки за облеклата на Моряна Филипова могат да се направят на http://moryana.eu/
а също и в магазинът й в София на ул.Екзарх Йосиф 11 (срещу Централни хали).
 
Прочетено 399 пъти Последна промяна от Неделя, 10 Юни 2018 16:38
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…