All for Joomla All for Webmasters
За разликите между полския и опиумния мак
Какви са ползите от маковото семе в медицината и кулинарията.
Растенията от семейство Макови( Papaveraceae) включват около 100 вида. Най-известни са полският мак ( Papaver rhoeas) и опиумният мак ( Papaver somniferum). От тях са създадени множество декоративни видове, като най-често отглеждани са ориенталският мак (Papaver orientale) и неговите хибриди. Полският мак e разпространен като плевел в Европа, Азия и Австралия. В България се среща из цялата страна докъм 1000 м надморска височина.
Употреба през вековете
Преди появата на хербицидите полският мак понякога е завладявал земеделските ниви и е провалял реколтата на стопаните. Трудно може да се определи родината на полския мак, тъй като е бил широко познат още в Стария свят – Западна Азия, Северна Африка и Европа. Тогава на растението се придава символика и асоцииране със земеделското плодородие. 
В Древна Гърция макът е свещеното цвете на богинята Деметра – богиня на плодородието. При честването на Елевзинските мистерии статуята на богинята се украсява с полски макове. Елевзински мистерии са ритуали, посветени на връщането на Персефона на майка й Деметра – богиня на плодородието. Персефона е отвлечена от Хадес, съпруг на Деметра. Синовете на Хадес – Хипнос и Танатос (на гръцки – сън и смърт), древните гърци изобразяват с макове в ръка. Това е една алюзия за употребата на мака – сън, който причинява обикновеният полски мак, до смърт, която се предизвиква от опиумния мак. 
Според християнско предание, мак е поникнал под кръста, на който бил разпънат Христос, а аленият му цвят са капките Христова кръв, попила в цвета. 
В полският мак се съдържат към 2–3% белтъци (към свежа маса), въглехидрати, пектин, органични вещества, слузни вещества, влакнини, микроелементи – натрий, калий, калций, фосфор, желязо, цинк, мед. Характерно за този род растения е съдържанието на гликозиди и алкалоиди.
В полския мак се съдържат антоциановите гликозиди мекоцианин и мекопеларгонин, на които се дължи цветът на венечните листа. Мекоцианин се съдържа и в плодовете на вишната. Относително високо е съдържанието – около 0,05%, на алкалоидите реадин и реаденин. Те са близки по строеж на алкалоидите на сънотворния мак. Полският мак не се съдържа морфин, но има незначителни количества от алкалоидите папаверин, тебаин и глауцин, които се съдържат и в опиумния мак..
Използване като храна
Младите листа на полския мак имат приятен свеж аромат. За хранителни цели се берат листните розетки, в началото на пролетта, преди да се появят цветоносните стъбла, докато силата на растението се намира още в зелената листна маса. Листата, самостоятелно или заедно с други ядливи треви, се варят и се консумират като салата, като ароматна добавка в месни и зеленчукови ястия. В южните гръцки острови листата на полския мак са неотменна съставка във всякакъв вид традиционни зелени баници. В традиционната критска хортопита (баница с зеленини), която се прави с 17 ароматни треви, полският мак заема централно място.
Семената на мака широко се използват от кулинарите в цял свят. Узрелите семенца се слагат върху кифли, пица, паста, варят се с мляко, използват се като пълнеж (филинг) или за поръсване (топинг) в сладкарството. Те са класическа добавка към дресинги, плодови салати и ароматни хлябове, както и към сладки, кексове, рула, щрудели, палачинки и гофрети.
Маковите семена допълват меда върху филия хляб. Те подхождат с цвета и вкуса си на салата от зеле и моркови с майонеза. В Индия ги използват за сгъстяване на сосове. В Израел, Германия и в славянските страни кулинарите използват маково семе в месни, рибни и вегетариански ястия. Олио от макови семена е деликатес в много страни. Французите го наричат „ойлет” и го използват за изискани кулинарни изделия, като го смесват със зехтин.
Лечебни качества
Народната медицина прилага широко полския мак – за успокояване на мъчителна кашлица, при диарии, дизентерия, нощно напикаване, при коремни болки, ускорено сърцебиене (тахикардия), при обилна менструация, за спиране на кръвоизливи и др. Много от лечебните му качества са потвърдени експериментално в клинични условия. Цветовете на полския мак притежават омекчаващо за дихателните пътища и противокашлично действие. Сънотворното и успокоителното действие се обяснява със съдържащите се в билката алкалоиди, слузни и пектинови вещества. Алкохолен екстракт от венечните листа има кръвоспиращо действие. Растението се използва като запарка, приготвена от цветовете, като отвара от плодовите кутийки и като масло, в което са киснати цветове и семена, обяснява проф. Пенчо Далев в книгата си „Диворастяща храна”.
 
Прочетено 363 пъти Последна промяна от Неделя, 03 Юни 2018 14:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…