All for Joomla All for Webmasters
Празникът “Фършанги 2018” – карнавален дух и банатска храна
Село Бърдарски геран е домакин за 8-ми път на карнавала, който започва на 17.02.2018 г.
Бърдарски геран е чудно село в Северозападна България. Хората са добронамерени и обичат да имат гости. Те са потомци на българи, живели няколко поколения в областта Банат. Имат характерни обичаи, сред които изпъква празника “Фършанги”.
Традиционно той се празнувал три дни с веселие, музика, танци и карнавални шествия. Започвал в неделята преди Заговезни (Фършанги на местен диалект), разказва Ирина Босилкова, цитирана от ruralbalkans.com.
В тези дни се правели седенки, пиела се греяна ракия и вино, хората се черпели по улиците. Имало и карнавал, при който мъжете се обличали като жени, а жените като мъже. Наричали ги “Мошуле” – дегизирани обикаляли улиците с каруци и влизали по къщите, за да опитват от богатите трапези.
В периода от края на октомври до Коледа се колели прасета във всяка къща и се слагало месо за опушване. Процеса на обработка траел повече от месец, а късовете месо се опушвали в специални помещения вътре в къщите. Правели се и характерните “кълбасъ” – вид суджук. Така винаги имало месо за ядене до следващото колене на прасе в къщата. В последните години тези традиции се възраждат благодарение на кулинарния фестивал и карнавал “Фършанги”.
На 17 февруари 2018 г. (събота), читалище “Съединение-1923” и кметството на Бърдарски геран, канят своите гости на празника “Фършанги 2018”. Начало в 9.30 ч.
В програмата фигурират карнавално шествие, хумористичен концерт и кулинарен базар, на който се излагат традиционни за Бърдарски геран месни и тестени изделия. Те се приготвят по стара технология, типична за кухнята на банатските българи. На базара ще има и гостуващи занаятчии с ръчно правени предмети и сувенири.
Програмата включва изпълнения на фолклорни състави от цялата страна. “Фършанги” си има и специално лого, изработено от Петя Мойзис – Бобойчева.
За първи път през 2018 г. се организира кулинарен конкурс в три раздела:
1. Най – автентична банатска „Кълбаса“
2. Конкурс за домашно вино под надслов “Виното е еликсир”
3. Най-вкусно традиционно банатско тестено ястие
Гостите на фестивала ще могат да се насладят на традиционната за банатската кухня “Чорба триеница“. Може да се разгледат Етнографската къща и Църквата. Село Бърдарски геран има уникална за страната архитектура. Къщите са построени според традициите на Австро-унгарската империя. Има дори малка немска махала. Местното население изповядва западно християнство (католицизъм). Селото е използвано за декор на българския игрален филма “Тримата от запаса”.
За настаняване в района могат да се ползват услугите на семейни хотели в Бяла Слатина (8 км) и Кнежа (20 км). Трябва да се направи резервация предварително, защото гостите на фестивала надхвърлят броя на местното население. Ако местата не стигнат, може да се отседне и в хотели в областния център Враца (60 км).
Фестивалът “Фършанги” се организира за осма поредна година.
Повече за традициите в Бърдарски геран може да се прочете в книгата “Традиционен бит и култура на банатските българи” (автори Карол Телбизов и Мария Векова-Телбизова).

Прочетено 1408 пъти Последна промяна от Понеделник, 05 Февруари 2018 12:02
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…