All for Joomla All for Webmasters
Домашна аптечка за котки
Полезни съвети за притежателите на домашни котки за всички болести, здравословни проблеми, спешни медицински случаи и инциденти, свързани с тях. 
Докато хората са опитомили и приели кучето в домовете си преди повече от 50 000 години, то с котката това е станало доста по-късно, преди около 5000 години. Вкаменелости (фосили) са открити в Европа, Азия и Африка, но не и в Америка. 
 
Ранното сприятеляване между котки и хора е забулено в митове и легенди. Египтяните са почитали извънредно много котката и дори са я обожествявали. Прочута е статуята на богинята Баст, изобразявана като котка. Други фигури, излети от злато, бронз и мед, както и стенни рисунки, показващи котки на лов с господарите си, свидетелстват за видното място на котката в Древен Египет. 
 
Финикийски мореплаватели, търгувайки с египтяните, са оценили котката като търговски обект и са я разпространили по цялото Средиземноморско крайбрежие. 2000 години по-късно римляните са използвали качествата на котката за опазване от гризачи на военните житници. Тази практика е довела до широкото разпространение на котките в Европа по времето на Римската империя. 
 
Котките са грациозни, обаятелни, миловидни същества. Може би никое друго животно не е оказвало толкова силно влияние върху творците в литературата и изкуствата. Котките продължават да се радват на голяма популярност и бързо разпространение. 
 
Ветеринарният наръчник за притежатели на домашни котки ( издателство”Труд”) от д-р Делбърт Карлсон, д-р Джеймс Гифин и д-р Лийза Карлсон е изключително ценен като обем и изчерпателност справочник за всички болести, здравословни проблеми, спешни медицински случаи и инциденти, които може да засегнат или застрашат вашия домашен любимец. 
 
 В настоящото издание е отделено достатъчно място на инфекциозните болести, начините на разпространението им и на това, как да се предпазвате вие и котките ви. Профилактиката е застъпена във всички области, където е необходимо да се провежда. Описани са новооткрити, неизвестни досега, но значими заболявания, като котешката имунодефицитна болест, идиопатичната хепатална липидоза, болестта на котешкото одраскване и др.
 
Предложени са по-широко разбиране на репродуктивната физиология и по-научен подход при лечението на котешкия урологичен синдром. 
 
В книгата са описани признаците и симптомите за поставянето на първоначална диагноза, за да можете да прецените тежестта и сериозността на проблема, от което зависи дали можете да го решите при домашни условия, или трябва да повикате ветеринарния лекар.
 
Най-важните животоспасяващи действия, като изкуствено дишане, сърдечен масаж, родилна помощ, отравяния и др., са илюстрирани и обяснени стъпка по стъпка.  
 
От справочника ще научите какви грижи са необходими при заболяване на домашния ви любимец, как да се грижите за неговото здраве и каква е най-добрата профилактика за млади и стари котки. 
 
В края на книгата има речник на използваните непознати думи и медицински термини, списък на приборите, материалите и медикаментите, необходими за оказване на първа помощ, както и таблица за нормалните физиологични данни при различните състояния, в които може да се окаже котката.
 
Книгата “Ветеринарен наръчник за притежатели на домашни котки”е изключително подробна и изчерпателна и би могла да бъде от полза както за притежатели на домашни котки, така и за самите ветеринарни лекари. 
 
Спешен домашен медицински набор 
 
Лейкопласт – ролка с ширина 2,5 см
Разтвор на бетадин 1:10
Памучни тампони
Клечки с навит памук
Капкомер
Фенерче
Марля с размери 7,5 х 7,5 см
Марлен бинт, широк 7,5 см
Вазелин
Прави или криви пинсети за хемостаза
3 %-ова кислородна вода 
Ленена кърпа
Скалпел
Ножици  
 
Спринцовка 10 сс
Сапун
Термометър
Пинсети с тъпи върхове
Антибиотичен крем
Малка кутия, в която да съберете всичко 
 
Друга тема, която вълнува притежателите на домашни котки е свързана с  тоалет и грижи за козината  
 
Котешкият език има груба повърхност, която действа подобно на гребен. Когато се мие, котката навлажнява със слюнка козината си, след което я облизва до сухо, като премахва нечистотии и нездрави косми. Майките обучават котенцата си как да правят това, още докато са в родилния кош. Когато две котки живеят заедно, тоалетът често става взаимна дейност. 
 
Макар котката ви да се поддържа относително чиста, я изчетквайте редовно. Колкото повече косми премахвате, толкова по-малко могат да бъдат облизани, погълнати или оскубани. Така намалява вероятността да се образуват сплъстени космени възли. Честото миене спомага също за поддържането на козината чиста и с копринен блясък, за изчистването й от паразити и за предпазването от други кожни проблеми. 
 
Малките котенца трябва да се мият ежедневно, като се започне скоро след отбиването им. Миенето се превръща в добра тренировка за малкото коте. Възрастна котка, която не е свикнала на тоалиране, може да причини доста проблеми, когато се опитате да премахнете заплетени и сплъстени косми. Ако котето от малко не привикне към основното рутинно почистване, тогава и една проста процедура, като сресването, ще бъде трудна. 
 
Честотата на тоалиране на възрастната котка зависи от дължината на космите и от състоянието на козината и кожата. Късокосместите котки обикновено се нуждаят от по-рядко разресване – веднъж седмично е достатъчно. Дългокосместите породи с дебела козина – персийски, хималайски и ангорски, трябва да се решат всеки ден, за да се избегнат сплъстяване и образуване на възли.
 
Списък на принадлежностите за тоалиране:
Изборът им зависи от породата на котката и от вида на козината.
 
Тоалетна масичка. Трябва да бъде със солидна повърхност. Ако е на подходяща височина, ще можете да работите удобно, без да е необходимо да се навеждате. Някои хора предпочитат да държат котката в скута си. 
 
Гребен: Трябва да има гладки закръглени зъби, за да не наранява кожата. Необходимо е да имате и гребен с по-гъсто разположени зъби, за да отстранявате мръсотии и бълхи. За разресване на дългокосмести козини е най-подходящ гребенът с по-редки зъби. Може да се използва комбиниран гребен с гъсти и редки зъби. 
 
Четки. Трябва да са с естествена четина, да не произвеждат статично електричество и да не пречупват космите, както правят четките с найлонова четина. Гумената четка е удобна за късокосместите котки, а за порода рекс е необходима четка с извънредно къса четина, понеже тази порода е склонна да губи много косми, ако се изчетква силно. 
 
Ръкавици. Използват се при късокосместите породи за отстраняване на мъртви косми и за приглаждане на козината. Къс от гюдерия или найлон също са подходящи за целта. 
 
Ножици. Използват се за изрязване на сплъстени косми и топчета. Трябва да са с тъпи или заоблени върхове, за да не нараняват кожата. 
 
Нокторезачка. Предпочитат се нокторезачки с двойни режещи ръбове, които имат по-скоро ефекта на ножица, отколкото на гилотина. 
 
Как да се извършва четкането 
При породи с къса козина четкайте в посока на косъма, като почнете откъм главата и постепенно се придвижвате назад към гърба и опашката. След това четкайте в същата посока с четинеста или гумена четка. Накрая използвайте гумени ръкавици или гюдерия за излъскване на козината. 
 
При котки с дългокосместа козина използвайте широкозъбест гребен, като започвате от и около главата и разчесвате в двете посоки с цел да отнемете опадалите косми. Краката четкайте от долу на горе, а когато решите гърдите, гърба, слабините и опашката, четкайте отстрани.
 
Козината около главата се сресва нагоре. Ако козината на котката изглежда мазна, наръсете я с бебешка пудра, разтрийте и я оставете за 20 минути, за да попие мазнината. Обезцветяване в началото на опашката, което често е придружено с опадване на косми, се причинява от свръхактивност на мастните жлези в основата й. 
 
Не пропускайте да отделите внимание на меките вълнести косми зад ушите и по краката, които трябва основно да се изчеткват. Това са две места, където се образуват клъбца от сплъстени косми, които непременно трябва се отстранят. Могат да се употребяват специални спрейове, които размекват бучките и улесняват изрязването им. Използвайте остри ножици и внимателно изрязвайте от кожата сплъстените бучици косми на тесни ивици и след това ги отстранявайте с пръсти. Плъзвайте гребен под възлите и след това ги изрязвайте, за да не нараните кожата. При твърде сплъстена козина е нужен професионалист или ветеринар, особено ако е засегната и кожата. 
 
След четкането 
Ушите на котката трябва да се преглеждат всяка седмица и да се почистват отвън и отвътре. Редовният преглед на зъбите може да открие образуване на плаки или зъбен камък (виж Осма глава). При инспектирането на аналните сакове може да се открие натрупване на секреция, която трябва да се отстрани. 
 
Подрязване на ноктите 
Котките, които постоянно живеят вътре, трябва да се тренират да дращят някакъв определен за целта дървен предмет, за да поддържат ноктите си. В случай че това не е възможно, ноктите трябва да се подрязват редовно, особено ако котката добие лошия навик да дращи и да поврежда мебелите. 
 
Живеещите навън котки не се нуждаят от подрязване на ноктите им, защото те се износват по естествен начин, а освен това им служат и като оръжие. По правило е необходимо да се подрязват само предните нокти, защото повечето котки дъвчат задните, което е част от естественото тоалиране. Те издърпват старата обвивка на ноктите, което ги прави относително къси. Котките се приучват на това още от малки. По-старите котки, които не са привикнали към тази процедура, трудно могат да се научат и се нуждаят от ветеринарна помощ. 
 
Нокторезачките с двойно острие са най-подходящи. Повдигнете единия преден крак на котката и стиснете лапата с палеца и пръстите си, за да се покажат ноктите. След това разпознайте розовата част (пулпата), която съдържа кръвоносните съдове и нервите, и внимателно срежете частта от нокътя над нея.
 
Ако не можете да видите розовата част, срежете предната част на мястото, където нокътят се закривява надолу. Случи ли се да прережете част от пулпата, котката ще почувства лека болка и нокътят ще почне да кърви. Натиснете отгоре с памучен тампон и кървенето ще спре след няколко минути, но ако продължи, натрийте мястото със стипца (каквато се употребява при бръснене). 
 
Изрязването на всички нокти по оперативен път се предприема като крайна мярка при котки, които не могат да бъдат по никакъв начин спрени да увреждат мебелировката  
 
Къпане 
Обикновено котките поддържат сами козината си относително чиста. Все пак всяка котка се замърсява и се нуждае от баня. Изложбените котки трябва да се къпят периодично в подготовката за котешко шоу. Ако планирате да покажете котенца на изложба, започнете да ги къпете отрано, тъй като малките любимци могат напълно безопасно да бъдат мокрени още на тримесечна възраст. 
 
Трудно е да се определят правила за къпане на котки, понеже това зависи от типа на козината и индивидуалната придирчивост на животното. Твърде честото къпане отнема естествените есенциални масти от козината. Много притежатели на котки предпочитат да ги къпят само при определени случаи, а други – не по-често от веднъж в месеца.
 
Периодичното тоалиране поддържа козината гладка и блестяща и прави честото къпане ненужно. Ако въпреки това котката е силно замърсена, излъчва лоша миризма и има мазен вид, банята е наложителна. При поява на кожни проблеми къпането трябва да става с медицински шампоани. 
 
Как да се къпе котката 
Къпането може да бъде голямо предизвикателство, особено ако котката не е била къпана като малка. Котките поначало не обичат водата, така че очаквайте да срещнете известна съпротива. Ако е възможно, нека някой да я държи и да я успокоява, докато я къпете.
 
В случаите, когато животното е неукротимо и има опасност да ви одере, трябва да му се даде успокоително лекарство. 
 
Започнете къпането със сресване на козината, за да отстраните всички възелчета и сплъстени места, които се втвърдяват при намокряне и стават много по-трудни за премахване. Запушете ушите на котката с памук, за да останат сухи. Намажете с мазнина очите, за да ги предпазите от сапунената пяна. По една капка минерално масло също действа добре. 
 
Следва въпросът, какъв шампоан да използвате. В зоомагазините шампоаните са специално за котки или за кучета. Винаги употребявайте шампоан за котки. 
 
Поставете гумена рогозка или кърпа на дъното на ваната или легена, така че котката да не се плъзга. Напълнете съда с топла вода на дълбочина около 10 сантиметра. Дръжте котката нежно, но сигурно за врата, наведете я ниско с гръб към вас, за да не ви одраска.
 
Насапунисайте я, като пазите очите и ушите, след това я изплакнете също с топла вода и отстранете следите от пяна. Остатъците от сапун сплъстяват козината и дразнят кожата. Ако котката все още не е достатъчно чиста, повторете сапунисването. 
 
За изтъкване на особените качества на козината при излагане на изложби се препоръчват специални кремове за изплакване. Не бива да се използват оцет, лимон или белина при изплакване. Те са или много кисели, или твърде лугави и могат да увредят кожата. 
 
Котките с мазна козина натрупват повече нечистотии. В такъв случай желателно е да се приложи методът на “сухо почистване” между две къпания. Като сухи шампоани успешно се използват няколко продукта. Много ефикасни за тази цел са калциев карбонат, талк, хума, нишесте или бебешка пудра. Те могат често да се прилагат, при това без да има опасност да се отнемат есенциалните масти или да се повредят козината и кожата.
 
Пудрата се втрива и се оставя да действа 20 минути. Ако показвате котката на изложба, трябва да отстраните всички следи от приложените препарати, шампоани и пудри.
Прочетено 2590 пъти Последна промяна от Неделя, 03 Ноември 2019 22:02
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…