All for Joomla All for Webmasters
Хипнораждането – иновативно, холистично и полезно

Съветите са на Севда Бонева, акушерка, холистичен коуч и сертифициран специалист по хипнораждане и невро-лингвистично програмиране.

 

Какво всъщност е хипнораждането?

Хипнораждането е метод, който съчетава хипноза, визуализация, дихателни упражнения, невро-лингвистично програмиране и автогенен тренинг в комбинация с изучаване на родилния механизъм.

 

Използването на тези техники подготвят жената и довеждат до състояние на дълбока релаксация, което позволява на мускулите да работят оптимално по време на раждането. Освен това умът на бъдещата майка се настройва позитивно за предстоящото раждане, така че да се спре омагьосания кръг на страха, напрежението и болката.

 

За хипнораждането започва да се говори още през 80-те години на миналия век, когато става популярно благодарение на Мари Монган, високо ценен хипнотерапевт и хипноанестезиолог, стипендиант на фондация „Форд“ към Харвардския университет в САЩ. Тя написва първата си книга „Хипнораждане – празник на живота“ през 1982 година.

 

Мари е била вдъхновена от трудовете на д-р Джонатан Дай и д-р Грантли Дик-Рийд, които имат издадени трудове за това как използването на хипноза подкрепя майката по време на раждането и способства за по-леко, безболезнено и спокойно раждане, при което се налагат много по-малко интервенции.

 

Хипнораждането става изключително популярно още в началото на 90те. Хиляди хора започват да се интересуват как могат да родят без болка. Книгата ѝ се разпродава и тя започва да получава обаждания и имейли от цял свят със запитвания за метода.

 

Известно е дори, че кралските особи Кейт Мидълтън и Меган Маркъл, както и филмовата актриса Джесика Алба също са използвали техниките на хипнораждането, за да родят децата си с отлични резултати. Анджелина Джоли също е използвала техниките му, за да за осигури комфорта си при своето цезарово раждане.

 

Използването на хипноза обаче, не е нещо ново. Тя е била използвана още от древността, но за пионер в сферата се счита английския лекар д-р Джеймс Брейд (1795 – 1860), който създава термините "хипнотизъм" и "хипнотична терапия", за да опише своя подход, който действа чрез фокусирано внимание и внушение.

 

Предимства на хипнораждането

Редица научни изследвания доказват, че хипнораждането има много ползи, както за майката, така и за бебето. Ето и някои от тях:

 

• Използването на немедикаментозно обезболяване, означава, че няма да има и странични ефекти;

• Изучаването и осведомеността на жените с физиологичните процеси, които протичат в тялото им по време на раждането, им дава увереност и спокойствие;
• Майките остават с позитивно впечатление от раждането си, независимо от начина по който то се е случило;

 

• Наблюдаван е по-кратък първи стадий на раждането;
• Бебетата се раждат с по-добри резултати по Апгар (система за оценка на физическото състояние на бебето при раждането му);
• Процентът на цезаровите сечения при майки, които използват хипнораждане е по-нисък;

 

• Намалена употреба на обезболяващи лекарства по време на раждането;
• Намаляване на страха и стреса и по-бързо възстановяване след раждането, независимо от това как е протекло
• Съществува по-малка вероятност от развитие на следродилна депресия

 

Техники на хипнораждането

Хипнораждането се основава на силата да отпускаме тялото си, да се научим да дишаме ефективно и да настроим позитивно ума си. Това се постига чрез хипноза, положителни утвърждения, медитация и визуализации, дихателни техники, както и някои други средства за хармонизиране – масаж, ароматерапия и използване на билки, макар че последните три не са задължителни и имат само подпомагаща роля.

 

Важна роля в хипнораждането има и изучаването на механизма на родилния процес и неговите етапи, така че майката да е наясно какво се случва с тялото ѝ във всеки един момент. Колкото по-запознат с нещо е човек, толкова по-ниски са нивата на стреса в тялото му.

 

Хипнозата е техника, с която може да се постигне успокояване и обезболяване, защото с нея ние можем да повишим значително прага си на болка, но тя може да даде резултати само ако се практикува редовно.

 

Нереалистично е да се смята, че самото обучение по време на класовете ще ни направи способни да владеем силата на самохипнозата. В курса се изучава правилната техника, но за да даде резултати, хипнозата трябва да се практикува редовно до момента на раждането, като са необходими няколко месеца практика.

 

Подобно на физическото ни тяло, което изисква редовни упражнения, за да изградим мускулна маса, така и умът ни също се нуждае от редовни практики, за да има промяна в невронната му мрежа и невропластичността му.

 

За да се постигне задоволяващ обезболяващ ефект е необходима практика от поне 2 до 3 пъти в седмицата в продължение на няколко месеца, затова най-подходящия момент за обучението е между 20-та и 24-та гестационна седмица.

 

Други техники, които се използват при хипнораждането са дихателни техники и автогенен тренинг.

Дишането релаксира нервната система чрез стимулация на блуждаещия нерв, което създава усещането за спокойствие и безопасност и в същото време увеличава съдържанието на кислород, който достига до малкия таз, оптимизирайки работата на матката.

 

При автогенния тренинг се използват позитивни фрази, които се повтарят всекидневно и благодарение на това се постига засилване и укрепване на невронните връзки, отговорни за позитивното мислене. Този метод използва т.нар свойство на мозъка – невропластичност (способността на нервната система да се променя структурно и функционално).

 

Може ли да се използва хипнораждане при инструментално или оперативно раждане (цезарово сечение)?

Много често ми задават въпроса, дали хипнораждането е приложимо при оперативно раждане, защото повечето хора го асоциират само с естественото или вагинално раждане. Добре е да се знае, че хипнораждането е инструмент за постигане на спокойствие и увереност, дори когато раждането се усложни и се наложат допълнителни интервенции, например индукция на раждането, използване на форцепс или раждане с цезарово сечение.

 

Хипнораждането разбира се не е магия, нито вълшебна пръчица, с която нещата да се върнат по местата им, но неговото приложение дава силата да се постигне вътрешен покой и позитивно отношение независимо от посоката, която поеме раждането. То помага на майката да погледне на ситуацията обективно, давайки и вещина и сила при всякакви условия.

 

Обучението по методите на хипнораждането насърчава бъдещата майка да се информира и да разбере ясно ситуацията в която се намира, като се осведоми как и защо необходимите интервенции биха довели до положителни резултати.

 

Освен това то я въоръжава с полезни техники като визулизация, релаксиращо дишане и постигане на хипноза, за да може да остане спокойна, релаксирана и уверена. Както споменахме и по-нагоре в статията, Анджелина Джоли също е използвала хипнораждане при планираното секцио със своите близнаци, постигайки чудесни резултати.

 

Хипнораждането не е само метод за обезболяване, то е начин да се постигне вътрешно спокойствие и увереност в благополучието на раждането.

 

На какво може да се дължи страхът от хипноза?

Въпреки желанието си да използват хипноза, някои хора могат да имат вътрешно съпротивление, дължащо се на различни страхове:
• Страх от непознатото
• Несигурност - „Дали изобщо ще мога да изпадна в хипноза?

 

• Страх от загубата на контрол – „Дали няма да издам най-дълбоките си, тъмни тайни?!“
• Страх от вършене на глупави неща - „Може ли да ме накарат да правя глупави неща като да крякам като гъска например?“
• Страх от засядане в хипноза - „Може ли да заседна във състоянието на хипноза и повече да не мога да се върна?“

 

Тези притеснения могат лесно да бъдат преодолени чрез изучаване на устройството и функциите на ума, както и начина, по който работи хипнозата.

Никой не може да бъде хипнотизиран без неговото пълно желание. Хипнозата е състояние, което се постига на едно дълбоко вътрешно ниво и всяка хипноза е авто-хипноза. Можете да бъдете хипнотизирани само ако искате. Никой не може да бъде хипнотизиран на сила.

 

Хипнозата обаче може да бъде противопоказна или неефективна при някои хора. Тя не е подходяща за хора с епилепсия или тежки психични заболявания или умствени увреждания.
Ако страдате от епилепсия или имате психично заболяване, придружено с халюцинации е най-добре да се консултирате с лекар преди да започнете практики.

 

Хипнозата може да бъде неефективна и при състояния под влиянието на алкохол, наркотици или психотропни вещества, както и при хора, които не разбират езика на който се говори или имат слухови увреждания.

 

И не на последно място хората, които са свръх-аналитични и не умеят или не желаят да се отпуснат, може да имат известни затруднения в постигането на хипноза.

 

Ако се питате дали под хипноза може да ви накарат да правите глупави неща, отговорът е – не – освен ако вие самите не го искате. Може някои от вас да са гледали развлекателни предавания, където се използва сценична хипноза. В този случай хората, които са доброволци и излизат на сцената го правят по тяхно собствено желание и е техен съзнателен избор.

 

Забелязан е един любопитен факт при практикуващите хипноза. Ако човек не харесва определен отрязък от хипнозата, той не го чува изобщо, независимо колко пъти слуша записа, сякаш мозъка блокира точно тази инструкция. Това се дължи на факта, че ние възприемаме само тези внушения, с които се чувстваме комфортно и желаем.

 

Можете ли да заседнете в хипноза?

Отговорът е отново - не. Хипнозата е нормално физиологично състояние на ума, в което ние навлизаме неколкократно през денонощието. По време на хипноза ние сме в състояние на алфа и тета мозъчни вълни (на мечтателност, сънливост и релаксация) и това, което може да се случи е или да преминем в пълно будно състояние (на бета мозъчни вълни), или да заспим (делта вълни).

 

Как да се подготвите за хипнораждане?

Съществуват най-различни варианти за подготовка по методите на хипнораждането и в повечето западни страни жените посещават класове или курсове, водени от специалисти в сферата. В България започна да се говори повече по темата в последните няколко години, но поради липсата на сертифицирани инструктори, които да подготвят бременните, подобни услуги не са широко разпространени.

 

В края на 2023 година реших да създам онлайн курс по хипнораждане на български език, така че да е достъпен и за майките в България, както и за българките в чужбина, които се чувстват по-комфортно с родния език. По професия съм акушерка и имам над 10 години клиничен стаж, 7 години от които за NHS във Великобритания. През 2021 преминах през професионална подготовка по хипнораждане и съм сертифициран инструктор.

 

Ако проявявате интерес и желаете да научите повече за провежданите от мен класове, може да посетите уебсайта www.birth-education.com или да ми пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..">Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Ако желаете може да последвате и фейсбук страницата ми - Хипнораждане.

 

На всички бъдещи майки пожелавам спокойствие и сила!

Севда Бонева,акушерка, холистичен коуч и сертифициран специалист по хипнораждане и невро-лингвистично програмиране

За контакти:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

www.birth-educatuon.com

 

Източници на научните данни в статията:

1. Women’s experiences with hypnobirth – A qualitative study. Sexual & Reproductive Healthcare. 2023.
2. The efficacy of hypnosis as an intervention for labour and delivery pain: a comprehensive methodological review. Clin Psychol Rev. 2011.

 

3. Comparison of the Bradley Method and HypnoBirthing Childbirth Education Classes. J Perinat Educ. 2015.
4. Hypnosis for pain management during labour and childbirth. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2016.
5. Maternal perception of birth trauma and its assotiation with postpartum mood and parenting stress. American Journal of Obstetrics & Gynecology. 2019.

 

6. Unexpected consequences: women’s experience of a self-hypnosis intervention to help with pain relief during labour. BMC Pregnancy Childbirth. 2015.
7. What is hypnosis and how might it work? Palliat Care. 2019.
8. Sleep hypnosis. Sleep Foundation. 2022.
9. Brain activity and functional connectivity associated with hypnosis. Cerebral Cortex. 2017.

 

Прочетено 640 пъти Последна промяна от Петък, 03 Май 2024 08:10
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…