All for Joomla All for Webmasters
Познавате ли антропософската медицина?

Антропософски ориентираната медицина е терапевтична система, официално приета от ЕС през 1992 г. Тя е създадена от австрийския учен д-р Рудолф Щайнер

и развита от д-р Ита Вегман в Европа още през 20-те години на 20-и век, както и от поколения лекари и фармацевти оттогава досега.
В немскоезическото пространство, включително и в Австрия антропософската медицина е позната повече от 90 години, а за да може тя да се практикува са създадени и цял набор от антропософски лекарства, които се произвеждат от фирмите Веледа ( Weleda ) и Вала (Wala ).

Лекарствата са динамизирани (потенцирани) продукти, подобно на хомеопатичните, така че всичко, което е валидно за хомеопатичните лекарства като ефективност, липса на странични ефекти и др. важи и за антропософските медикаменти. Но те не са хомеопатични! И антропософската медицина не е хомеопатия. Принципите са различни. Докато хомеопатията е алтернативна медицина, то антропософската е комплеметарна или допълваща терапия. 

 

Отличителното за антропософската медицина е в начина по който се обясняват причините за болестта и постигане на здравето. Тя се основава на различни принципи, сред които е салутогенезата. Досега традиционната медицина е стояла само върху патогенетичния принцип, т.е търсят се причините за болестите, докато

салутогенезата търси това в човека, което може да бъде укрепено и усилено,
за да може да се преодоляват възникналите нарушения и болести.
В България тя също е позната, но предимно на водещи хомеопати.

67 на сто от населението на Европа използва алтернативна медицина,
сочат данни на Европейския парламент от 2013 г.
„По света над 5 хил. лекари практикуват антропософската медицина, а около 30 хил. медици предписват антропософски лекарства. В 25 клиники се развива тази медицина. Тя причинява само 0.05 на сто странични ефекти и осигурява много по-дълги години живот на пациента,” сочат последни данни.

Трудно е само с няколко изречения да се опише какво представлява антропософската медицина. Още от древните времена е позната мъдростта, че всичко, което става на небето и на Земята, произхожда от четирите елемента - земя, вода, въздух и огън. Антропософският четиричленен човек е съставен от едно физическо тяло или минерално тяло, на което отговаря елементът земя. На второ място, трябва да се опише етерното тяло или още жизненото тяло. Това тяло, така да се каже, интимно прониква физическото тяло и му вдъхва живот. На трето място, е астралното тяло или тялото на страстите и емоциите.

 

На четвърто място, е най-централната същност на човешкото същество, това е Азът на човека - това, което го отличава от всички други същества на Земята. На етерното, на астралното тяло и на Аза съответствуват елементите вода, огън и въздух. На четирите тела на човека съответствуват четирите земни царства - минералното, растителното, животинското царство и човекът. Ето защо за човека се говори като за венец на творението, защото той включва тези четири царства в себе си. Това естествено , има пряко отношение към лечението на различните болести.
И така, тя се базира на цялата предишна медицина, защото

антропософската медицина не отхвърля никоя медицина и

самата тя е едно разширение на лечебното изкуство.

През последните 20 години една друга област се разви в антропософската медицина и това е работата с биографията. Практикуващият антропософията лекар трябва да се съобрази с 7-годишните ритми в живота на човек и да потърси причините за заболяването не преди 1-2 или 5 години, а много назад , дори в неговото детство. 

Антропософската медицина използва и арт-терапия, включвайки много по-осъзнато рисуването и музиката, посочват терапевтите.В рисуването се работи с пастели и въглен. Така чрез арт-терапия се хармонизират и укрепват физическото и душевно здраве на хората, които я практикуват. Принципът е: „Човек трябва да действа, за да изживява.”

Успехът й се дължи и на това, че лекарите използват силата на лечебната евритмия - комплекс от специални упражнения, които помагат за възстановяване на нарушеното равновесие. Основният въпрос, който ни интересува всички нас като хора е да живеем в едно сравнително равновесие, наречено здраве и да знаем как да преодоляваме болестите, които идват към нас от външния свят или вътре от нас. И големият проблем, предизвикателство както за тези, които са пациенти , така и тези, които лекуват е да разберат загадките на човека.

Константин Димов

 

Прочетено 2935 пъти Последна промяна от Петък, 01 Март 2019 23:53
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…