All for Joomla All for Webmasters
22 млн. лв дължи българската здравна каса на клиники в Австрия
Напрежение между българския здравен министър Кирил Ананиев и управителя на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК)проф.Камен Плочев
относно дълговете към европейски болници, които надхвърлят 270 млн. лв.
Германия се е оплакала на българските власти, че значителен брой български пенсионери се лекуват в тамошни клиники, при това голяма част от тях са в последен стадий на болестта. Въпреки че там живеят приблизително толкова българи, колкото и в Испания, дълговете към Германия са несъразмерно по-големи от тези в Испания, съобщава в.Сега”.
Към Германия дългът е 128 млн. лв., докато към Испания е 23.1 млн. лв. На френски клиники дължим 38 млн. лв., а на австрийски - 22 млн. Тези детайли излязоха наяве около скандала с управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и дълговете към европейски клиники, които са над 270 млн. лв.
Оплакването на Германия е известно поне от миналата есен, става ясно от стенограма на заседание на надзорния съвет на здравната каса от 13 септември 2017 г. За него разказва представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в надзора на НЗОК Боян Бойчев, който е присъствал на разговорите с немските каси м.г. "Беше ми казано не много директно, че числата, с които немската страна разполага за разходите, показват, че има значителен брой пенсионери, които се лекуват в Германия и директно казаха - голяма част от тях са в последен стадий на болестта. Те казаха - защо български пенсионери се лекуват в Германия. Явно е, че те живеят там. Български пенсионер не може стандартно да си позволи да живее в Германия и казах - най-вероятно децата са там, теглят ги възрастните хора, лекуват ги както ги лекуват и след това предоставят сметката", обяснява Бойчев на заседанието, цитиран от в.”Сега”.
„Нямаме проблеми да се разплащаме за лечението на български граждани в Европа”, увери здравният министър Кирил Ананиев. Според него проблемът е под контрол. Здравният министър заяви пред Нова тв, че "нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение лечението на българските граждани. Освен това никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем по отношение на това разплащане". Той потвърди, че чужди клиники искат авансови плащания, за да са сигурни, че ще си получат парите за лечението, но "това се отнася за всички граждани на ЕС и не е отношение към България".
Според пациентски организации обаче български пациенти получават мълчалив отказ за лечение от болници в чужбина.
Това, което ни притеснява е, че получаваме информация от пациенти, че няма пряк отказ от лечение – смисъл български гражданин, които има необходимост да бъде лекуван дали по спешност, или планово в чужбина, няма пряк отказ, но има непреки. Например болницата казва: „Всъщност вие не сте за нас“ и ги препращат на друго място. Има случай, при който пациентът е бил пренасочен от три лечебни заведения в Германия“, заяви членът на Надзорния съвет на НЗОК  адвокат Андрей Дамянов
„Почти всички деца, които се нуждаят от лечение, кандидатстват с формуляра S2, който се осигурява от НЗОК и касае скандала, а Фонда за лечение на деца доплаща дейности, които не се покриват от националните каси – хонорар на лекаря, пътни, хотелски разходи. Последните месеци нямаме директен отказ, но имаме т.нар. мълчалив отказ“, потвърди и членът на обществения съвет на Фонда за лечение на деца и председател на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.
 
 
Прочетено 675 пъти Последна промяна от Сряда, 21 Февруари 2018 12:33
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…