All for Joomla All for Webmasters
Българските фолклорните ансамбли са най-красивото й лице в чужбина

Пътят на взаимодействието на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина с България, вече е проправен от българските училища в странство.

От 10-12 ноември 2023 г. в София се проведе втората семинарна среща на ръководителите на фолклорни състави в чужбина, организирана от Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина (АБФСЧ). В нея се включиха представители от 15 държави, както и 37 сдружения, 57 участници. 

 

Изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина (ИАБЧ) Райна Манджукова се срещна с Управителния съвет и представители на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина (АБФСЧ).

 

След срещата тя посочи в интервю за рубриката „БГ Свят“ на БТА, че „ако проблемите се решават от всеки поотделно, те няма да бъдат чути, затова колкото по-силна е АБФСЧ, колкото повече колективи от целия свят се присъединят към нея, толкова по-пълен ще е анализът, който ние сме направили, но сега трябва да го подобрим и да го допълним след тази среща, и толкова по-добре аргументирани ще станат потребностите на тези ансамбли и най-вече по-аргументирано ще бъде показано това, че тези ансамбли представят България, че те са лицето на България в чужбина, най-красивото лице на България в чужбина“. 

 

По време на срещата e бил представен анализ на състоянието на българските фолклорни състави в чужбина, изготвен от Ива Крумова, който обхваща 222 български фолклорни състава в 33 държави на шест континента. 

 

Информацията в анализа е на базата на тези състави, с които Агенцията за българите в чужбина общува: „Те са най-разнообразни - някои от тях са към сдружения, други са регистрирани като самостоятелни организации, трети въобще не са регистрирани, а са просто клубове, които се събират и танцуват или пеят, но пък практиката показва, че започват така за себе си, после започват да участват в концерти, представяйки България в града и страната, в която живеят, а следващият етап е да организират фестивали или някакъв друг вид инициативи, които пак да представят България, а още по-следващият етап е вече да се събират с други такива ансамбли, в резултат на което имаме Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина“. 

 

Така по думите на изпълнителния директор на агенция се е породила и инициативата „На мегдана на другата България“, където български фолклорни състави от различни страни се събират на едно място и правят фестивал. Последно издание тази година е в Прага, а всяка година фестивалът е на различно място и домакини са различни състави. 

 

„Каква огромна дейност развиват тези фолклорни състави в чужбина, което ги прави реално посланици на България, реални посланици на българската култура в чужбина, и те го правят това абсолютно за своя сметка, без да имат никаква институционална подкрепа от България“, посочи Райна Манджукова. 

 

Тя сподели още, че пътят, по който трябва да се осъществи взаимодействието на група организации с България, вече е проправен с българските училища в чужбина. Тя разказа как, след като е направен анализ на българските училища в чужбина, през 2005 г. от Агенцията са се срещнали с тези училища, с които контактуват и „най-положителният ефект от тази среща беше, че те се запознаха помежду си и след това сформираха Асоциацията на българските училища в чужбина, от името на Асоциацията започнаха да действат и да тропат на вратите на държавните институции, така да се каже“, добави Манджукова. 

 

В резултат на това се стига до разработване на програми за финансиране. „И най-важното – до признаване на българските училища в чужбина като част от българската образователна система. Сега трябва да изминем този път и с другите организации, в частност в конкретния случай с българските фолклорни състави в чужбина“, обобщи Райна Манджукова. 

 

По думите й,  основният извод от анализа, който е бил представен по време на срещата, е, че трябва да се търсят законодателни промени. Подобна промяна в политиката ще доведе до разрешаване на проблемите на българските фолклорни състави в чужбина.

 

А те имат нужда от методическа подкрепа, от помещения, в които да работят, от квалифицирани ръководители и възможност за обучения, също и от национални костюми и средства за организиране и участие в концерти.

Прочетено 700 пъти Последна промяна от Петък, 24 Ноември 2023 20:50
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…