All for Joomla All for Webmasters
Само 1000 клинични проучвания в България

В България се извършват десет пъти по-малко клинични проучвания в сравнение с други европейски държави.

Това каза д-р Борислав Борисов, бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитиран от БТА. По думите му,
през 2013 г. в страната ни са били извършени
1000 клинични проучвания,
докато във Франция, Великобритания, Германия и др., те са били 10 000 -11 000. Ползите за пациентите от клиничните изпитвания са достъп до иновативно лечение, до нова алтернатива, до шанс за по-добър живот, каза още Борисов.
Болните, включени в клинично проучване, са под непрекъснат лекарски контрол и имат достъп до най-високо ниво квалифицирана медицинска помощ. Рисковете са да няма ефект от иновативната терапия, резултатът да е по-нисък от очаквания, да има странични реакции, влошаване на съществуващо или съпътстващо заболяване, допълни той.
В последните 30 години
рязко се увеличава броят на новите молекули

в областта на онкологията,

каза д-р Георги Михайлов, директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.
“Мит е, че богатите държави използват за клинични проучвания населението на по-бедните държави“, допълни още той и посочи, че през 2013 година най-много клинични изпитвания са били извършени в САЩ.
Около 1000 българи месечно дават съгласието си да се включат в тестването на нова фармацевтична молекула. За много от тях това е шанс за достъп до иновативно лечение дълго преди да се е появило на пазара . Числото обаче е малко на фона на десетките хиляди болни у нас от различни тежки заболявания, както и на фона на в пъти по-голямата изследователска дейност в други страни на Европа и света.

Прочетено 640 пъти Последна промяна от Неделя, 24 Април 2016 08:50
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…