All for Joomla All for Webmasters
Насимо в откровен разговор за австрийските графити, уличното изкуство и творчеството
Представяме ви световноизвестният български графити артист Станислав Трифонов – Насимо. 
 
Насимо е един от най-уважаваните по света съвременни български художници-стенописци. Той е известен с това, че картините му трудно се побират в рамки и понякога негови платна са фасадите на цели сгради.
 
Започва да се занимава с графити изкуство в средата на 90-те, а 25 години по-късно негови творби красят фасади на сгради не само в България и на Балканите, но и в страни като Австрия, Канада, Великобритания, Германия, Италия, Португалия, Белгия, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Русия, Индия и Китай. 
 
Типично за неговия стил на работа е това, че смесва най-добрите техники и похвати от съвременните графити с класическото изкуство и живописта и тази симбиоза нарича “Fine Graff Art”.
 
Той е и първият графити-артист у нас с изложба в Националната художествена галерия „Квадрат 500“. Картините му винаги са наситени със силна емоция и дълбоки послания, сякаш са готови да проговорят. 
 
Г-н Трифонов, кога и как започнахте да се занимавате със стенописи? А с графити?
- Графити започнах да правя през 1995 г. Преди това рисувах предимно на картон и платна. Кога преминах точно към стенописа е трудно да се каже.
 
Границата е много размита: стенопис е по-разработена цветна или черно бяла композиция върху стена, графити също може да притежава същите качества, но да присъства и типографията като елемент.
 
В момента правя това, което обичам, а именно и графити, и стенопис, и живопис в едно. Много е примесено вече всичко и аз лично изпитвам трудност да го категоризирам и да му сложа етикет. 
 
Може ли да ни разкажете повече за Вашите творби в Австрия? 
- В Австрия бях за малко през 2003 г. С Естео бяхме заедно и отивахме към Варшава, на път решихме да се отбием и да направим една стена набързо. Отдавна я няма, беше на Донау канала.
 
Иначе напоследък, когато идвам, рисувам повече по поръчки и то всичките са в частни домове. Надявам се един ден да ми се отвори възможност да направя и някоя стена в публичното пространство на Виена. 
 
Къде могат да се видят Ваши графити/ стенописи, фасади на сгради  и кои са те? Какво Ви вдъхнови за тях? Има ли любопитни моменти, свързани със създаването им?
- На много места имам, но най-вече съм се позиционирал в България и тука имам във всички големи градове. Иначе съм рисувал в почти цяла Европа, в Канада и Азия.
 
Навсякъде има много интересни случки. В Индия и България са ми били най-екстремните изпълнения.
 
В Индия ми се наложи да работя по една от стените в продължение на 20 вечери от 22 ч. до 04 ч. всеки ден, като се борех всяка нощ с маймуните, които скачаха по скелето и ми бутаха боята.
 
Борех се и с мухичките, които се бяха наредили около мен като някаква аура, отделно скелето беше толкова паянтово, че всяка нощ се молех да издържи още малко. 
 
Може ли да се говори за австрийски елемент в графити културата?
- Австрийският елемент го направи легендата на тамошната сцена Nychos. Той определено даде различна посока на всички артисти и оформи нов стил, заедно с още няколко творци, с които създаде Weird crew („Странен екип”-б.а.)
 
Кои елементи от първите ви стъпки като райтър пренесохте в голямото изкуство?
- Таговете и като цяло WILD усещането. 
 
Какво ще добавите за финал на нашия разговор?
- Това което мога да добавя е само, че винаги зад крайният резултат се крие труда на цял екип от хора и благодарение на всеотдайността им, артистите като мен постигаме по-високите резултати. 
 
ЕЕдно интервю на Светлана Желева и Десислав Паяков
 .
 
 
 

 

Прочетено 153 пъти Последна промяна от Четвъртък, 17 Юни 2021 21:03
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…