All for Joomla All for Webmasters
Каква е силата на изкуствата и връзката им с чакрите?
Магдалена Пюскюлева - арт терапевт, магистър психолог и консултант, педагог по изобразително изкуство със своята рубрика ”Силата на изкуствата”.
В моята работа като арттерапевт и от личен опит в последните години наблюдавах връзката между изкуствата и чакрите.
 
Знае се, че всяка чакра или енергиен център отговаря за конкретни органи и системи. Знае се, че тези енергийни центрове завихрят енергията и се въртят като чакрък и оттам идва името „чакри”.
 
Знае се, че когато има недостиг или преразход в даден енергиен център се получава дисбаланс в системата и нашето тяло реагира чрез симптим и се проявява като болест. Чрез болката тялото сигнализира, че нещо в нашата енергетика и психоемоционален свят не е в баланс.
 
Изхождайки от законите на физиката и фактът, че всичко е енергия, направих връзката. Използвам всички видове изкуства в практиката си, като всяко носи различна полза, подпомага различни видове соматика и балансира енергийните центрове.
 
Нека помним, че причината за повечето болести е и стресът, както и последиците от него (отделям специална глава по темата на стр. 36 в книгата ми „Силата на седемте изкуства”). 
 
Може да ви направи впечатление, че за една чакра отговарят повече от едно изкуство или са взаимно свързани. Това е така, защото изкуствата се съчетават и допълват. Така въздействието е много по-осезаемо. При чакрите е същото : когато има недостиг или преразход в един от енергийните центрове, веднага рефлектира върху баланса на другите. Цветовете на чакрите следват цветовете на дъгата или на цветния спектър на светлината. 
 
Знае се, че изкуствата въздействат както активно, така и пасивно. Активно е когато ние сами преживяваме творческия процес и творим, а пасивно е когато се наслаждаваме на чуждо произведение.
И така, започваме от: 
 
Първа чакра - цвят червен,
изкуство- музикално, танцувално.
От трудотерапията препоръчвам работа със земята: работа в градината, на двора, копаене, засаждане на цветя. Според вида на танца се оказва влияние на 2-ра и 3-та чакра.Тук е важно заземването и преживяване на състояние Тук и Сега.
 
•Втора чакра- цвят оранжев,
изкуство- театрално и кулинарно.
От трудоерапията препоръчвам- месене на хляб, икебана, грънчарство, декупаж. Като подчертавах, че театралното изкуство действа върху всички останали чакри, а кулинарното от 5-а до първа чакра включително. Но основно и двете изкуства балансират 2-рата чакра, защото там имаме проявление на себе си през материята. 
 
•Трета чакра- цвят жълт,
изкуство- фотографско.
Тук е заложено зачитането на Аз-а като личност, както и преживяване на състоянието Тук и Сега. 
 
•Четвърта чакра- цвят зелен,
изкуство- литературно творчество.
Включва романи, приказки, поезия, притчи, разкази, вицове и др. Преживяване на емоциите през сърдечния център.
 
•Пета чакра – цвят светло син,
изкуство- музикално, певческо.
Тук влиза звукотерапия, свирене на музикален инструмент, и разбира се пеене. Чрез лечебното пеене се случва вербализирането на себе си, нашите желания, емоции, чувства. Когато не е в баланс, пеенето оказва директно влияние на 2-ра чакра и всички останали. Бих казала, че този енергиен центъре е ключов.
 
•Шеста чакра- цвят тъмносин/индиго,
То въздейства и на 7-ма чакра, особено когато го прилагаме активно. Развива абстрактното мислене, концентрация, внимание и памет.
 
•Седма чакра- цвят виолетов, изкуство - отново изобразително,
но тук включвам и медитации, както и мантри, песнопения. 
 
Виждате колко е важно творчеството за нашето здраве ! То се проявява единствено през изкуството.  
 
 
Сега едно предизвикателство за вас: Опитайте се всеки ден да изпробвате различно изкуство! 
 
Ако искате да разберете коя билка на коя чакра въздейства; кой цвят от спектъра как балансира конкретната чакра и кои соматики се благоприятстват от определените изкуства- прочетете книгата „Силата на седемте изкуства”! 
 
Ако решите да си закупите книгата или да ви направя анализ по рисунката чрез артдиагностичния подход на методиката, можете да се свържете с мен лично като:
•ми се обадите на + 359 888 798 963;
•да ми пишетете във фейсбук: Magi Piuskiuleva; 
•както и да следите страницата ни: power of seven arts; 
•или да ми пишете чрез контактната форма в сайта ни: powerofsevenarts.com  
 
Пожелавам ви вдъхновение!

 

Прочетено 2366 пъти Последна промяна от Събота, 08 Февруари 2020 19:35
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…