All for Joomla All for Webmasters
Австрия и България започват да следят за фалшиви лекарства
Мярката засяга целия Евросъюз и влиза в сила от 9-и февруари 2019 г.
От 9 -и февруари 2019 г. в целия  Европейски съюз (EC) се въвежда задължителна система за верификация на лекарствата. Така се проверява произходът им и се дава гаранция, че медикаментите не са фалшиви. Въвеждането на системата няма да повлияе нито на цените, нито на достъпа до лекарства.
 
Какво означава верификация на лекарствата? Върху опаковката на едно лекарство вече се отпечатва специален двуизмерен баркод, който заедно с партидния номер и срокът на годност на медикамента я прави категорично проследяема и лесна за идентифициране. Преди на болния да му бъде отпуснат медикамент в аптеката, от болничната аптека или директно от лекаря ( в някои случаи), серийният номер на лекарството ще бъде проверяван, т.е прочетен от специален четец (с достъп до база данни) и деактивиран. По този начин се гарантира, че медикаментът не е фалшив. 
Ако при проверката има несъответствия, то тази опаковка няма да бъде отпусната (продадена). 
 
Фалшивите лекарства са огромен проблем и крият рискове за пациентите и здравните системи в целия свят. С 60 на сто е увеличило предлагането на фалшиви лекарства в световен мащаб през последните 5години, сочи последната статистика
За да предотврати навлизането и разпространението на фалшиви лекарства в законната дистрибуторска верига, фармацевтичният сектор обединява усилията си в разработване на система за верификация, която проверява дали лекарствените продукти са автентични.
 
В Австрия евроразпоредбата за верификацията на лекарства засяга  1352 обществени аптеки, 43 болнични аптеки, 870 лекари, които поддържат своя аптека, 170 търговци на лекарства на едро, 300 фармацевтични производителя, 9 хил. допуснати продукти и 150 млн. опаковки, които трябва да маркирани с новите данни, че не са фалшиви. 
 
Процесът по верификацията се контролира от специална структура в Австрия – Австрийска организация за верификацията на лекарствата, а европейската централа, която следи процесът е в Белгия.
 
В България аналогично бе създадена Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), учредена на 14 март 2016 в София като сдружение с нестопанска цел за подпомагане прилагането на Директива 2011/62/ЕС за предотвратяване на навлизането на фалшифицирани лекарства в законната верига на доставка.
 
Досега 2 хил. аптеки в България са се включили в системата за проследяване на опаковките, а за Европа са над 140 хил. аптеки.
 
 
Прочетено 484 пъти Последна промяна от Петък, 01 Март 2019 23:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…