All for Joomla All for Webmasters
Отново на българи ще се трансплантира бял дроб в АКН-Виена
Проф.Валтер Клепетко бе награден със Златен почетен знак на българското Министерство на здравеопазването I-ва степен с лента за професионализма му в лечението на българските пациенти.
Всяка година 5-ма български пациенти, които се нуждаят от присаждане на бял дроб ще бъдат трансплантирани в АКН-болницата във Виена.
 
„Ще започнем в най-кратки срокове, веднага след като български лекари преценят кои пациенти са най-спешни. По този начин ще работим в преходния период, докато български лекари бъдат обучени да извършват белодробни трансплантации”.
 
Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на специален брифинг след срещата с премиера Бойко Борисов и президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ) проф. Валтер Клепетко.
 
В петък подписахме Споразумение за квалификация и обучение в областта на белодробната трансплантация. Това е документът, който дава зелена светлина за обучението на български специалисти в АКН-Виена. Целта е в края на 2020 г. или най-късно в началото на 2021 г. белодробна трансплантация да се извършва и в България“, подчерта още министър Ананиев. 
 
Споразумението вече е изпратено на Евротрансплант, а в близките дни ще бъде направено и официално заявление за членство на страната ни в организацията, стана ясно още от думите на министъра. По линия на Споразумението в АКХ Виена ще бъдат обучавани хирурзи от УМБАЛ „Св. Екатерина“-София и пулмолози от Военномедицинска академия.
 
„Изграждането на една такава система е комплексно и е необходима подкрепа от най-високо ниво. Затова се радвам, че дискутирахме темата с премиера и министъра на здравеопазването. Виждам, че България осъзнава и споделя важността на това да направим трансплантацията на бял дроб възможна в страната ви.
 
Важна предпоставка за това е развитието на донорството. Без наличието на органи за трансплантация не можем да помогнем на други хора. Ето защо централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко е важно да се даряват органи“, посочи от своя проф. Валтер Клепетко, който е на специална визита в София.
 
Проф. Клепетко пое ангажимент да окаже експертна помощ на Министерството на здравеопазването при подготовката на Програмата за донорството и трансплантацията, както и при стартирането на кампанията през февруари тази година.
 
Австрийският професор сподели, че Виена има значителен опит в това да помага на други държави в обучението на техни медици за осъществяване на белодробна трансплантация. Обучение във Виена вече са преминали специалисти от Чехия, Унгария, Словения, Гърция.
 
Министър Ананиев и проф. Клепетко оцениха срещата като ползотворна, а резултатите от нея като реални стъпки за решаване на проблема с белодробните трансплантации на български граждани. И двамата заявиха задоволството си от съвместната работа, благодарение на която българските лекари ще заминат за обучение във Виена, а страната ни получи реален шанс за членство в Евротрансплант.
 
 
Българският министър на здравеопазването Кирил Ананиев награди със Златен почетен знак на Министерството на здравеопазването I-ва степен с лента проф. д-р Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетска болница Виена (АКХ).
 
Отличието се връчва на проф. Клепетко в израз на признателност към професионалното му отношение, хуманност и ефективна работа с българските пациенти и медицински специалисти.
 
„Това е нашето признание за всичко това, което правите за българските граждани. Заслужавате го.“ Това заяви министър Ананиев по време на награждаването и допълни: „Силно съм убеден в добрите резултати, които ще постигнем. Убеден съм, че нещата, които днес ще съобщим, ще бъдат приети с голяма радост и удовлетворение. Това е една надежда за много хора." 
 
Проф. Клепетко изрази удовлетворение от проведените конструктивни разговори. „Накрая винаги става дума за хората и нашата награда ще бъде, когато видим, че тези хора са получили шанс за живот и то с добър стандарт“, отбеляза професорът.
 
Проф. Клепетко е роден на 26 февруари 1955 г. във Виена, Австрия. През 1978 завършва Медицинския университет във Виена. Той е сред доайените на белодробната трансплантология в Европа.
 
Прочетено 273 пъти Последна промяна от Понеделник, 24 Юни 2019 10:23
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…