All for Joomla All for Webmasters
България ще има договор за белодробни трансплантации и с Есен, и с Виена
На страната трябват 2 Центъра, които да извършват следтрансплантационно обслужване на пациентите, без значение какъв вид е трансплантацията,
защото има случаи, които показват, че България не е на много високо ниво в това отношение.
 
България ще има договор за присаждане на бял дроб и с Есен, и с Виена. Това съобщи директорът на Българската агенция по трансплантации д-р Михаил Христов пред БНР.
 
По думите му,  че във връзка с нови изисквания от май 2018 година има нов ред за подписване на споразумения за двустранно сътрудничество в тази област. Според тях ,за да има страната ни договор с чужд трансплантационен център, трябва да разполагаме с обучен персонал, който да поеме следтрансплантационното обслужване на пациентите. 
 
„Затова работим по въпроса с това обучение. Когато започне това обучение, ще има договор и с Есен, и с Виена“, увери д-р Христов.
 
Друга причина за забавянето на договора с германската клиника е отпускарският сезон, уточни още той и увери, че Българската агенция по трансплантации прави всичко възможно да ускори работата по сключването на споразумението. 
 
„Всичко, което трябва, за да напомним, че чакаме отговор, го правим, друго няма какво да направим. Свързваме се и с други организации, подобни, които могат да ни помогнат в тази ситуация, с други държави. Върви връзка на международно ниво, която гледаме да помогнат например българи лекари, които работят навън. Имаме контакт например с проф. д-р Венцислав Петков, който работи в болницата във Виена. Това е, което правим, а кога те ще реагират – това не зависи от мен, заяви още директорът на Българската агенция по трансплантации.
 
В дългосрочните планове на агенцията влизат още изграждането на поне два центъра за следтрансплантационно обслужване на пациентите у нас. „Направената трансплантация е половината работа. Другата половина е до живот този човек да получава необходимите грижи и да бъде проследяван и обгрижван. И това не е направено. Ние трябва да направим поне два такива центъра, които да извършват следтрансплантационно обслужване на пациентите в България, без значение какъв вид е трансплантацията. Ще дам всичко от себе си да го направим, защото има случаи, които показват, че не сме на много високо ниво в това отношение, сподели още д-р Михаил Христов. Той не уточни в кои болници ще бъдат тези центрове в България.
 
Прочетено 1010 пъти Последна промяна от Сряда, 27 Март 2019 20:45
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…