All for Joomla All for Webmasters
Какви са таксите за рецепта в Австрия в почивни дни и през нощта?
Те важат за всички аптеки в алпийската република и осигуряват непрекъсната и нощна аптекарска помощ. 
Обичайното работно време на аптеките в Австрия е от 8 до 18 ч.  от понеделник до петък. Възможно е в по-малките населени места те да имат обедна почивка от 12 ч. зо 14 ч. 
Ако ви се наложи от понеделник до неделя в периода 20ч.- 8 ч. да си купите лекарство, то ще трябва да заплатите допълнително 3.80 евро към общата сметка, които остават за дежурната аптека като такса ”нощно обслужване”.
Ако в неделя или в празничен ден в периода от 8 ч. до 20 ч. се налага да купите някакъв медикамент, то тогава ще трябва да заплатите допълнително 1.30 евро към общата сметка. Те остават за дежурната аптека като такса „обслужване в празничен ден”
Като се има предвид, че повечето аптеки в Австрия работят до 12 ч. в събота, то трябва да се знае, че периодът 12ч.-20 ч. е гратисен, т.е. дежурната аптека обслужва без начислява никаква допълнителни такси. 
Гратисен също е часовият интервал от 18 ч. до 20 ч. в делничен ден.
Неделя/ почивният ден е единственият ден, в който ще трябва да заплатите една от двете такси: 1.30 евро или 3.80 евро според часът на вашето посещение в дежурната аптека.
Възможно е при определени обстоятелства тези такси да бъдат поети от здравните каси.
Важно е тези такси да не се бъркат с таксата за обслужване на рецепта, която от 1.1.2018 г. вече е 6 евро. Досегашната такса бе 5.85 евро. Тази сума отива за здравните каси, които обработват рецептите. Таксата важи само за една опаковка от изписан медикамент, а не за цялата рецепта. 
 
Прочетено 785 пъти Последна промяна от Сряда, 18 Април 2018 19:35
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…