All for Joomla All for Webmasters
Швейцария прави сериозен пробив в посока алтернативна медицина

От  здравните осигуровки се покриват още хомеопатия, акупунктура, традиционна китайска медицина, билколечение и холистичната медицина. 

От 1-и  август (националният празник на Швейцария) тази година антропософски ориентираната медицина, която се явява едно разширение на класическата медицина, е призната за равноправна на академичната медицина. Разноските и по този тип лечение се поемат от Швейцарската здравна каса.

Припомняме, че от 1 –и май 2017 г. правителството на Швейцария призна официално хопатията като легитимен метод на лечение. На политическо ниво бе обявено, че страната разширява  разбирането си за медицината и лечителското изкуство като добавя  различни алтернативни терапии. 

Терапиите покриват от здравните осигуровки цяла палитра лечебни методи вкл. хомеопатия, акупунктура, традиционна китайска медицина, билколечение, антропософската медицина и др.  
Ето тук можете да подкрепите петицията за Австрия за вкючване на хомеопатични лекарства, които да се покриват от здравната каса.
Антропософски ориентираната медицина е терапевтична система, официално приета от ЕС през 1992 г. Тя е създадена от австрийския учен д-р Рудолф Щайнер и развита от д-р Ита Вегман в Европа още през 20-те години на 20-и век, както и от поколения лекари и фармацевти оттогава досегаhttp://www.anthromed.at/
В немскоезическото пространство, включително и в Австрия антропософската медицина е позната повече от 90 години, а за да може тя да се практикува са създадени и цял набор от антропософски лекарства, които се произвеждат от фирмите Веледа ( Weleda ) и Вала (Wala ).
Лекарствата са динамизирани (потенцирани) продукти, подобно на хомеопатичните, така че всичко, което е валидно за хомеопатичните лекарства като ефективност, липса на странични ефекти и др. важи и за антропософските медикаменти. Но те не са хомеопатични! И антропософската медицина не е хомеопатия. Принципите са различни. 
Докато хомеопатията е алтернативна медицина, то антропософската е комплеметарна или допълваща терапия. Отличителното за антропософската медицина е в начина по който се обясняват причините за болестта и постигане на здравето. Тя се основава на различни принципи, сред които е салутогенезата.
Досега традиционната медицина е стояла само върху патогенетичния принцип, т.е търсят се причините зa болестите, докато салутогенезата търси това в човека, което може да бъде укрепено и усилено, за да може да се преодоляват възникналите нарушения и болести.
В България антропософската медицина също е позната, но предимно на водещи хомеопати. 
Прочетено 1090 пъти Последна промяна от Четвъртък, 14 Септември 2017 07:05
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…