All for Joomla All for Webmasters
Д-р Иван Ханджиев започва работа в Hanusch-Krankenhaus във Виена, втората по рейтинг болница в Австрия

Известният уролог, направил първата роботизирана хирургия на простата в Каринтия и Клагенфурт, открива и своя ординация в австрийската столица от 1-и август 2024 година.


Д-р Ханджиев, защо избрахте медицина? Защо урология?
- Родителите ми са лекари и най-естественото нещо за мен бе да продължа по този път. Завърших в Медицински университет в София през 2001 година. Още в началото на следването си реших, че трябва да се занимавам с хирургия и затова избрах урологията, като една хирургична специалност.

 

Как започна Ващият път в медицината? Коя болница бе първото Ви работно място? Какво Ви даде като старт?
- След завършването на Медицинския факултет отбих редовната си военна служба като лекар във флота. Започнах да специализирам урология във Военномедицинска Академия София при проф. Салтиров, който по това време ръководеше Клиниката по ендоурология, а в момента Катедрата по урология във ВМА - София.

 

Клиниката по урология от много десетилетия е водеща в страната. Създадена е през 30-те години на миналия век. Лекари и професори с международна известност като д-р Таню Танев, ген. м-р чл. кор. проф д-р Иван Викторов, полк. проф. д-р Тодор Патрашков, полк. доц. д-р Александър Лилов и техните ученици създават школа в урологията със собствен облик. Там можах да се сблъскам с цялата палитра урологични заболявания и да се запозная със съвременните методи за лечението им.

 

Второто ми работно място беше болница “ Лозенец“в София. Там работих под ръководството Доц. Петър Петров един от най-универсалните специалисти -хирурзи в голямата отворена онкологична хирургия и лечението на онкологичните заболявания на урогениталната система. Работих и с доц. Минков- изявен специалист в лечението на травмите на урогениталната система и реконструктивни операции в детската урология.

 

Кое Ви доведе в болницата в Клагенфурт, Австрия? Имаше ли друга чужбина преди това?

- Имаше. След като придобих специалност по урология реших да видя големия свят. Прочетох в българската преса, че в Малта се открива нова болница. Уредих си интервю чрез писма и телефонни обаждания. Явих се на интервю, чаках половин година отпускане на бюджет за новото място и през есента на 2008 година започнах да практикувам в Университетската болница Mater Dei в Малта.

 

По това време шеф на клиниката по урология беше Mr. Mattocks, лекар с дългогодишен стаж и богат практически опит в Обединеното кралство. Той ме научи на самостоятелна работа и вземане на решения. Там се предлагаше целия съвременен диагностичен и оперативен спектър на диагностика и лечение на урологичните заболявания, а също така и обучение на студенти и специализанти.

 

А кое Ви доведе в Клагенфурт, в Австрия?

- Ами жена ми. Там в Малта се запознах и с бъдещата си съпруга, която също е лекар и провеждаше стаж в същата болница. Тя е немскоговоряща. Решихме да работим и живеем в трета страна:нито в Германия, нито в България. Дълго търсихме място и накрая решихме Клагенфурт. Хареса ни града, климата. Болницата е голяма, хубава, оборудвана на много високо ниво.

 

През март 2015 година започнах работа като Oberarzt в урологичното отделение в Klinikum Klagenfurt. Там се занимавах с отворено и миниинвазивно оперативно лечение на онкологичните заболявания и бъбречно-каменната болест.на урогениталната система.От 2021 съм Erster Oberarzt. Най-голямото предизвикателство за мен беше, когато през 2022 година болницата закупи роботизирана система Да Винчи.

 

По същото време бях изпълняващ длъжността Началник на отделението по урология. В продължение на няколко месеца имах и обучение в Зацбург при професор Лусуарди. През 2023 година направих първата роботизирана операция по повод злокачествено заболяване на простатата в Клагенфурт. Впоследствие утвърдих и развих този оперативен метод и сега това е стандартна операция в болницата.

 

Ще работите вече във Виена? Къде? Разкажете ни повече за това?
- От 1-и август 2024 година. започвам работа в Урологичното отделение в Hanusch Krankenhaus във Виена. Това е втората по рейтинг болница в Австрия. За мен е чест и предизвикателство. Там ще продължа да се квалифицирам и да предлагам целия диагностичен и оперативен спектър в областта на урологията.

 

Защо простатата става все по-голям здравословен проблем при мъжете?
- С подобряването на диагностиката на заболяванията на простатата се въведоха и нови методи на лечение. Нов метод за лечение на доброкачествената хиперплазия на простатата е лазерната енуклеация. Тя позволява да се оперират големи по обем жлези и при пациенти със съпътстващи сърдечни проблеми, налагащи прием на антикоагуланти.
Ракът на простатата е лечим при ранна диагноза, роботизираната операция се превърна в стандартен метод на лечение

 

Вашите съвети...
- Профилактика – изследване на PSA, стандартните изследвания с цел ранна диагностика и лечение. Самонаблюдение и лична отговорност от страна на пациентите при констатиране на някакви отклонения при уриниране или други оплаквания.

 

Като лекар как гледате на изкуствения интелект?

- Изкуственият интелект е вече факт. Много отделения по образна диагностика са въвели този метод на разчитане. Роботизираната хирургия също го използва. Вярвам, че скоро той ще навлезе във всички сфери на диагностиката и лечението и ще е неразделна част от нашето ежедневие на лекари.

 

Лекари все пак ще има. Развитието на медицинската наука ни налага темпове, с които трябва да се съобразяваме, да се учим и усъвършенстваме непрекъснато. Наред с последните писъци на модата в диагностиката и лечението, мисля, че още е рано да отпишем и отречем конвенционалните методи, издържали теста на времето от Хипократ та до наши дни.
Едно интервю на Светлана Желева и Десислав Паяков 

 

 

Прочетено 589 пъти Последна промяна от Вторник, 16 Юли 2024 23:30
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…