All for Joomla All for Webmasters
Виена очаква Международния ден на математиката-14-и март 2024

Силно българско участие отново на големия празник на математиката, който се отбелязва за 5-та поредна година.

 

След отмяната на планираното мащабно събитие за Виена през 2020 година поради ковид-локдауна, тази година Виенският университет, Техническият университет и Австрийската академия на науките отново се обединяват за подготвянето на събитие за гражданите на Виена по повод Международния ден на математиката.

 

Защо точно на 14-и март?

14-и март е Световен ден на числото пи (което е приблизително 3,14). Математиците по света го припознаваха доскоро като свой професионален празник като организираха различни събития, свързани с Лудолфовото число. От 2020 г. официално вече Денят на числото пи е Международен празник на математиката.

 

Австрия също празнува този ден като Световен ден на математиката. Целта е празникът да стигне до повече хора, а не да остане затворен само в кръга на професионалистите.

 

Нещо повече: Някои от целите на това международно честване е математиката да бъде представяна по достъпен начин на малки и големи, да се подобри разбирането за важността на математиката в днешния свят, не само в образователната система, а също да запали искрата в учениците към математиката, отбелязва доц. Диана Стоева от Виенския университет, която е главен организатор на събитието.

 

Освен това нашата видна математичка ще изнесе доклад на тема Математика в игри и подготвя деца от Българо-австрийското училище "Проф. Иван Шишманов" Виена, които ще се включат активно в дейности на събитието.

 

Всяка година този ден се отбелязва под различно мото
През 2024 мотото на инициативата е “Да играем с математиката“ („Mit Mathematik spielen“ („Playing with Math“)!

 

Припомняме, че отбелязването на Международния ден на математиката на 14-и март започна през 2020 г. Началото на коронапандемията обаче възпрепятства провеждането на планираното мащабно събитие за Виена за 14-и март.

 

В Българското училище все пак празникът на математиката се проведе на по-ранна дата и отбелязването му продължи ежегодно, като в годините с присъствени ограничения празникът се провеждаше онлайн.

 

На Деня на математиката се фокусираме и върху това как математиката може да ни помага в ежедневния живот, в пазаруване и готвене, в работа, в спортуване, и не на последно място - в игрите, които тази година всъщност са във фокуса на честванията и събитието ни ще бъде изпълнено с разнообразни забавни математически игри за всички граждани, и за малки и за големи (възраст 6+), обобщава известната наша математичка Диана Стоева.

 

Паралелно с мащабното събитие във Виена, отбелязване на Деня на математиката ще има в българското училище „Проф. Иван Шишманов“ във Виена и в Горна Оряховица, България, където се подготвя голямо събитие за града за втора поредна година.

 

Цялата информация за Деня на математиката във Виена можете да намерите на специално създадения сайт: www.idm2024.at.

 

Запазете си тази дата: 14 март 2024 г.

Къде: Prechtlsaal в главната сграда на Техническия универститет, Виена
Адрес: Karlsplatz 13, 1040 Wien
Кога: 14-20 часа
Откриването е на 14 март 2024 г. от 15 часа в сградата на Техническия университет.

 

На откриването ще се докоснем и до света на музикалната математика, като в него ще ни пренесат български танци в изпълнение на деца, сборна група от сдружение “Български ритми“- Виена, българското училище „Проф. Ив. Шишманов“- Виена и деца от Горна Оряховица.

Прочетено 418 пъти Последна промяна от Четвъртък, 28 Март 2024 15:03
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…