All for Joomla All for Webmasters
Манфред Климек и неговите фотографии
Изложбата  във Виена се нарича „Това беше Манфред Климек (Das war Manfred Klimek. So geht das).
Авторските фотографии са своеобразен документ на времето от 1982 г. до 2012 г. 
 
Изложбата  създава впечатление, че става дума за една починала фотолегенда. И като се чуят встъпителните речи на кураторите, пълни с анекдоти, това впечатление още повече се засилва.  
 
Манфред Климек (61) освен  забележителен австрийски фотограф, е известен и с чувството си за хумор, в който се съдържат елементи на ирония/ самоирония, сарказъм и сатира. 
 
Изложбата наистина е ретроспективна, защото Климек започва като фотожурналист в списания като Wiener, Profil, а по-късно и за Vogue. Той сам обича да разказва как е приел едно телефонно обаждане от Vogue да направи снимка за тях, което поставя началото на неговото сътрудничество. 
 
Става дума за 80-те години на миналия век. Това бе златната ера на Виенската фотография.
Тогава тъкмо бе създаден Wiener, което се самоопредели като списание, което улавя „духа на времето“. Става дума за стил, за ъндърграунд, новите модни икони и така се прокарва пътя на лайфстайла. 
 
Става дума още за блясък, жени, коли, мода, и заради това Wiener често бе атакуван и одумван като „повърхностно издание“. Не след дълго се роди и женският вариант – Wienerin
 
Климек, който започна в хотелиерството, направи своя завой към фотографията. Така той повлия на цяла генерация фотографи като превърна фотографията от занаят в изкуство. Но Климек не спря до тук. От фотографията той се хвърли в журналистиката (Stern, die Welt ), и до днес той пише своите статии за гурме ресторанти и качествено вино (Scluck).
 
Така, че не бе изненада, че гостите на вернисажа търпеливо очакваха да се появи Манфред. (Но той не се появи и енигматично се скри). Впрочем, в последните години той напусна Виена и избра да живее в Берлин.
 
Защо да се види тази изложба?
Фотолегендата представя портрети на Елфриде Йелинек (Elfriede Jelinek)- Нобеловата лауретка на Австрия за литература, холивудската звезда Робърт Мичъм (Robert Mitchum), пънкарката Нина Хаген (Nina Hagen), която тогава в началото на своята кариера, Заха Хадид (за която той избра не да я заснема в лице, а в действие, акцентирайки на нейните ръце и проект). 
 
Тук е и виенската кабаретна легенда Герхард Бронер (Gerhard Bronner), както и една дузина политици: Ханес Андрош (Hannes Androsch) - легендарен финансов министър на канцлера Бруно Крайски, както и на Йорг Хайгер, който превърна FPÖ от маргинална партия в политическа сила. С него го свързваше  приятелство. Политикът веднъж му казал: “Разрешавам ти да снимаш моята празнота!“. 
 
Климек е майстор на черно-белият портрет. Негови са портрети на Ники Лауда, Вернер Херцог, Вацлав Хавел, Клаус Мария Брандауер. 
 
Закачка към посетителите и професионалните фотографи е, че редом с фотосите на стената е окачен и един от фотоапаратите на Климек (модел Roleflex) от 60-те години на миналия век. 
 
Къде
Hamburgerstraße 11,
1050 Wien
Кога:
Изложбата на Манфред Климек може да се разгледа до 10-и ноември 2023 г.
 

 
Прочетено 467 пъти Последна промяна от Неделя, 24 Септември 2023 17:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…