All for Joomla All for Webmasters
Родос спаси туристическия сезон въпреки пожарите

Родос показа как трябва да се действа, когато избухнат мащабни пожари.

Южен Родос пострада сериозно, но родосчани бързо възстановиха туризма. 

Изгорелите маслинови горички са голяма загуба за острова и за възстановяването на щетите от пожара ще се необходими поне 2-3 десетилетия, обясняват ни местните. 
 
Родосчани са свикнали на острова да гори често, тъй като температурите в края на юли и август рязко се покачват до и над 40 градуса. И на отсрещния турски бряг се появяват първите кълбета дим. След дни се появяват и пожари на Родос. Опитните пожарникари на острова бързо ги овладяват. 
Лятото на 2023 г. донесе изненада на всички. Пламъци, които се считаха за овладени, бяха провокирани отново от силни ветрове.  До степен, че туристите в Южен Родос трябваше да бъдат евакуирани към безопасния север. И тъй като много пътища минават през горски масиви, то движението на места бе блокирано.
 
В пожарите изгоряха не само почви и растителност, но и много диви животинки- от охлюви до сърнички. Очевидци споделиха пред нашия екип, показвайки и видеозапис за това как пожарът на места е стигал буквално до къщите на местните жители и е бил загасен почти на 5-10 метра от домовете им. 
 
Докато от Южен Родос се налагаха евакуации на туристи, в северна част и столицата туризмът не спря нито за миг. Родосчани да спасят туристическия сезон показаха лична загриженост и инициатива.
Родос е по-жизнен от всякога, туристите се завърнаха дори на местата на пожарите, обслужването е на ниво, но цените са малко по-високи от други сезони.
 
Местните и хората от туризма вече си направиха някои генерални изводи: като напр., че освен маслинови горички, пиниеви насаждения, трябва да се засаждат не толкова монокултури, а да се разнообрази с дъбови дървета, които да крепят и почвата. Строго трябва да се пазят и новите млади насаждения от козичките, които пасят на воля, и ги унишожават. 
 
Родос е по-витален от всякога. Не пропускайте да посетите и многобройните по-малки острови в съседство: курорти Мармарис, Бодрум, остров Сими, остров Кос, както и по-малко познатия остров Халки.
 
Пътуването е с ферибот. Халки е живописен остров, с прекрасни достъпни плажове, вкусна и евтина храна. Жителите му са едва 200 души (колкото българския Мелник) и се славят със своето гостоприемство и слънчев характер. 
 
Заливът на остров Халки предлага пристан и за частни яхти.
Знаете, не ви разказваме всичко, за да отидете и да допишете видяното от нас! 
 
Светлана Желева
Десислав Паяков

 

Прочетено 393 пъти Последна промяна от Вторник, 19 Септември 2023 13:45
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…