All for Joomla All for Webmasters
Движението на райхсбюргерите или какво се случва в Германия и Австрия?

Един анализ на Десислав Паяков от Виена.


Датата е 27 януари 2023г. Австрийски медии като "Залцбургер Нахрихтен" и „ Ди Пресе“ съобщават, че полицията е заловила 56-годишен мъж в района на Холабрун.

 

Той е живял нелегално в една винена изба, заедно с партньорката си и пет деца на възраст от 4 години до 7-месечно бебе. При идването на социалните власти, той ги посреща с лютив спрей. Налага се намесата на полицията, която го заловя след като се е барикадирал и има арбалет.

 

Мъжът е известен на органи на реда в Австрия с това, че е написал и издал няколко дни, самиздат, посветени на райхсбюргерите. 

 

Кои са райхсбюргерите?
Движението на райхсбюргерите („граждани на Райха“) е крайно дясно, съставено от разнородни групи. Едни се именуват „ Свободна държава Прусия“, други - „ Правителство на Немската империя в изгнание“. Трети се виждат като преки наследници на Немската империя от 1871 г. 

 

Те не се възприемат като възстановители на Немския райх, а като хора, които го поддържат, защото според тяхната идеология, той никога не е изчезвал.През последните години има особена активация на членовете на движението, което буди тревога у властите.

В него членуват между 18 хил.- 19 хил. души с поддръжници в Германия и Австрия. То не е монолитно. От тях се е обособило едно ядро от близо 1000 човека, което е готово да упражнява насилие спрямо другите граждани и представляват заплаха за гражданския мир. По-радикалните притежават оръжия. 

 

Движението на райхсбюргерите се причислява към нацистките формации, т.е съставено е от крайно десни екстремисти и е противоконституционно. Те са поддръжници за граници на Германия от 1937 г. , и проявяват много силен антисемитизъм. 

 

Те търсят опора в някои факти като този, че след Първата световна война Германия не престана да бъде Райх, а хем стана република, хем продължи да се нарича Райх. Дори не бе променено и името на Немските железници - Deutsche Reichsbahn (1920-1945 ) и (1945-1990). 

 

Как бяха разкрити?
Поддръжниците на Reichsbürgerbewegung не плащат данъци на републиката и пропагандират, че за тях отговоря… Немският райх. В претенциите си по-радикалните елементи стигнаха на няколко пъти до опити за щурм.

 

В един от тези заговори бе въвлечен и един австрийски ресторантьор, който се оказа тъст на известен австрийски футболист. Любопитна подробност е , че ресторантьорът дори се бе видял в ролята да снабдява тази нова армия с … провизии. 

 

Какво се случва всъщност?
3/ 4 от състава на райхсбюргерите са мъже, но тази ¼ жени на практика са повече от тези, които влизат в традиционните дясно радикални организации.

 

Райхсбюргерите използват още и факта, че една част от немската конституция бе премахната при обединението на двете Германии, и в това се вижда възможност едва ли не за възкресяване на Немския райх. Те стигат в трактовките си дотам да казват, че Федералната република Германия е едва ли не частна структура, подобна на една голяма компания напр., едно ООД. 

 

Нещата загрубяха доста, след като райхсбюргери убиха през 2016 г. един полицай, а преди това имаше регистрирани няколко опити за нападение над полицаи. За тях алармираха Федерална служба за защита на конституцията в Германия и Федерална служба за защита на конституцията и за борба с тероризма в Австрия. 

 

На мнозина бе иззето оръжие и разрешително за притежание. В един дом дори бяха открити 31 оръжия и сандъчета с патрони. Привърженик на райхсбюргерите дори откри огън по полицията, дошла да му ги отнеме. Един полицай бе убит в престрелката. Тогава на мнозина светна „червената“ лампичка, че положението е много по-сериозно, отколкото изглежда. През 2018 г. съдът постанови, че на райхсбюргерите трябва да им се отнемат разрешителните и притежаваните оръжия. 

 

Поддръжниците на крайнодясното движение продължават да издават различни документи- напр. „Reichsführerscheinen“, т. е шофьорска книжка на империята, „Reichsbaugenehmigungen“- т.е, разрешително за строителство, „Reichsgewerbescheinen“ , т.е, разрешение да се упражнява определена професия. И дори „Reichspersonal-“ oder „-personenausweise“, т.е документ за самоличност на империята.

 

С тези документи се внушава на хората, че те нямат ангажименти към Федералната република / много интересно, че все още има хора, които го вярват това- б.а/. Нещо повече, някои от тях се опитват да получават социални помощи, но не по линия на социалните закони на държавата, а на военните закони на Хага. 

 

Наред с това райхсбюргерите продават още значки и др. символи.

 

Действия, които будят тревога

На 29 август 2020 г. някои поддръжници на Reichsbürgerbewegung се опитаха да щурмуват Райхстага в Берлин по време на една демонстрация против корона мерките. Сред тях имаше действащи войници на Бундесвера, както и бивши кадри. Това бе много опасно. 

 

Медиите информираха и за акция на 7 декември 2022 г, след което една жена бе осъдена, а 25 души от т.нар „Патриотичен съюз“ бяха арестувани за действия насочени против държавата. Райхсбюргерите попадат и под ударите на законите за защита на държавата при тероризъм. 

 

Именно на 7 декември 2022 г. бе осуетен опит за нападение на Бундестага. Този път райхсбюргерите дори бяха планирали и арести на депутати, блокиране на движението, спиране на тока и др. В акцията им взе участие и един немски принц фон Ройс, който бе готов отново да стане император /след въпросната случка фамилия фон Ройс се дистанцира от него/. 

 

Движението на райхсбюргерите разчита още и на дясна езотерика, още от времето на Химлер. Интересна подробност още е, че те подкрепят Путин и войната в Украйна. 

 

Освен това поддръжниците на това движение имат топли връзки със САЩ, и с кръговете, които нападнаха Капитолия.

 
Прочетено 400 пъти Последна промяна от Петък, 03 Февруари 2023 21:50
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…