All for Joomla All for Webmasters
В рубриката "На гости на съседите": Зорница Бачева - нутриционист и натуропат от Швейцария

Бачева практикува в Цюрих и Цуг, специалист е още по терапията Герсон,

 

помогнала е с правилно хранене много жени с ендометриоза, тежък/болезнен цикъл и репродуктивни проблеми, както и хора с мигрена, диабет 2-ри тип и онкологични заболявания да се разделят с болестта си.

 

Д-р Бачева, как се чувствате като нутриционист в Швейцария?

- В Швейцария съм от 16 години и честно казано все още не се чувствам напълно приета от швейцарците, но го отдавам на това, че съм в немската част, където хората са по-затворени и подозрителни към чужденците.

 

Не ми помага и това, че завърших образованието си с за хранителен терапевт с английски език в Колежа по Натуропатична медицина в Обединеното Кралство. 

 

Положителното е, че в Цюрих и Цуг, където практикувам има много чужденци, които са англоговорящи и това са основните ми клиенти. 

Консултирам и българи, а също сътруднича на една гинекологична клиника, собственост на д-р Алина Стайков, която е българка. Помагам основно на жени и момичета с ендометриоза, тежък/болезнен цикъл и репродуктивни проблеми. 

 

От къде сверявате часовника си за новостите?

- Часовникът си "сверявам" като чета последните научни изследвания, пътувам по света, ходя на семинари, сътруднича на Университета по натуропатична медицина - Бастир в САЩ и се уча от д-р Нийл Барнард, д-р Майкъл Грегър, Т. Колин Кембъл, д.н., Джоузеф Пизорно, д.н., Лидия Ковачева и д-р Емилова, както други последователи на храненето с цялостна, биологична, непреработена растителна храна. 

 

Последовател съм на Терапията Герсон, която съществува повече от 100 години и е помогнала на много хора да възстановят имунната си система и да се излекуват от хронични заболявания като мигрена, диабет 2-ри тип и онкологични заболявания. Като сертифициран Gerson Health Coach създадох фейсбук група за взаимопомощ на български за хора, които следват Герсон терапията. 

 

Какви са в момента трендовете в храненето, здравословния начин наживот, и екологията в алпийската страна? Падат ли си швейцарците по супер храните? Малко хора знаят напр., че Швейцария е водещ производител на шафран?

- В Швейцария, както и по света от няколко години - трендът е веган културата, био храните и екологията, което изключително ме радва. Била съм в много реномирани детокс клиники и спа центрове в Швейцария и там храната е изключително винаги с растителен произход. 

 

Тази година например - месец януари беше наречен "Вегануари" и голяма търговска верига имаше своя кампания, като вече произвежда собствена марка веган продукти. Търговските вериги започнаха да предлагат насипни продукти, за да намалят използването на пластмасови опаковки. 

 

Швейцарците са много отговорни и рециклират голяма част от боклука си. Виждала съм хора с много скъпи автомобили да спират в центъра за рециклиране и да оставят една торбичка с хартия или пластмаси. 

 

Когато искам да се храня здравословно извън къщи - отивам в една био ферма, в която готвят с продукти, които си произвеждат сами. Откриха и едно малко ресторантче с био храна в Цуг, но не издържаха на мерките от последните 2 години и за съжаление затвориха.

 

Има няколко вериги вегетариански ресторанти, които са много популярни и също посещавам, но по-рядко.

Как оценявате българската, а също австрийската школа за здравословно хранене?

- Не бих си позволила да давам оценки на която и да е школа за здравословно хранене, но мога да кажа, че не вярвам в диетите, които се рекламират като универсално полезни. Всеки човек е уникален и има нужда
от индивидуален хранителен план и препоръки за здравословен живот! 

 

С моите клиенти работим поне няколко месеца, като първата консултация често е минимум 1 до 2 часа, в която се запознавам с проблемите, начинът им на живот, фамилната обремененост, приеманите медикаменти, добавки, съпътстващи заболявания и не на последно място - психичното здраве.

 

Това ми дава представа за причините, поради които тялото не успява да се самолекува и кои органи/системи имат нужда да се подкрепят и балансират. Плановете са винаги строго индивидуални, холистични и се съобразяват с възможностите на всеки. Заедно определяме приоритетите и скоростта, с които правим положителните промени. 

 

Откъде този интерес у вас към здравословното хранене и диететиката?

- Това, което ме "събуди" беше болката! След една тренировка изпитах ужасни болки в рамото и никакви кремове или болкоуспокояващи не успяха да ми помогнат. От болките не си намирах място и буквално се гърчех на земята! Мъжът ми ме заведе в Бърза помощ!

 

Последваха инжекции с кортизон, които действаха само временно, но пък с които трайно качих 10
килограма. Накрая последва операция за премахване на калциевите отлагания върху раменната кост (ротаторен маншон). Възпаленията продължаваха дори и след нея. Като попитах лекарят си за причината - той ми отговори, че на всеки можело да се случи и никой не знаел точната причина, а храната нямала нищо общо! Този отговор не ме удоволетвори!  

 

Една приятелка "случайно" ми каза за една детокс клиника в Италия и там ми дадоха отговорите. Това, което ме разболяваше беше пиенето на 1 литър прясно краве мляко на ден и храненето ми с много животински продукти. 

 

Отказът от млечните продукти и преминаването на почти изключително растителна диета и периодичните детокси, които правех ме излекува напълно и ме накара да се чувствам пълна с енергия, позитивна и с поне 20 години по-млада. Вече бях минала 40-тата си година и се записах в колежът в Лондон, за да мога професионално да помагам, на хората които са готови сами да поемат отговорност за здравето си. 

 

Ружа Богданович, н.д., в книгата си - "Лекът е в причината" (The Cure is in the Cause) го казва най-точно!Последните 10 години са едни от най-щастливите в живота ми! 

 

Пожелавам ви да сте здрави и да живеете в хармония с природата!

 

Визитка:

Zornitza Batcheva - Morningstar Loving Care Nutrition

Dip. Nutritional therapist (CNM London, GB)
Cert. Gerson health coach with Max Gerson Foundation

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Mobile: +41 76 580 0616 

 

If you would like to book a free call with me (no obligation to buy a

consultation), please follow bellow links: 

Link for Endometriosis and painful periods:

https://z-b.systeme.io/discovery 

 

The General Nutritional consultation link:
https://z-b.systeme.io/bookwithzori

 

  .
 
 
 

 

Прочетено 195 пъти Последна промяна от Събота, 21 Май 2022 21:11
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…