All for Joomla All for Webmasters
Виена открива нов музей

На 14 май 2022 във Виена отваря врати Австрийският музей на чернокожите в попкултурата и черната музика (Österreichisches Museum für Schwarze Unterhaltung und Black Music) .

Музеят ще бъде единствен по рода си в немскоезичния свят, съобщава на Ойроком-ПР , част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 

 

Като неразделна част от музея Белведере новата придобивка ще се помещава в бившата галерия за съвременно изкуство Белведере 21, а сбирката е посветена на чернокожите художници и артисти, които са оставили трайни следи в немскоезичната попкултура в периода от 40-те години на миналия век и до началото на XXI век, когато значението на телевизионните програми е изместено от ерата на YouTube.

 

Посетителите ще придобият представа за условията, в които са градили кариерата си певци, артисти и телевизионни водещи като Олив Морфийлд, Арабела Кисбауер, групата Raunder Girls, Мола Адебизи, Джеси Норман, Били Мо и Роберто Бланко. 

 

Мултимедийната колекция на музея, която е замислена като отворена и непрекъснато разширяваща се, включва грамофонни плочи, списания, автографи и сувенири. Ядрото на архива се състои от дарения, заемки и покупки от частни лица. Всяка събота от 18 часа музеят ще предлага богата програма - представления, лекции, дискусии и концерти. 

 

Според директорката на музея Белведере Стела Ролиг в Австрия отдавна е назрял моментът за откриване на такъв музей, като по този начин се пренаписва историята на австрийската попкултура.


Екипът на музея © Hannah Aders, Clemens Fantur


  .
 
 
 

 

Прочетено 129 пъти Последна промяна от Четвъртък, 28 Април 2022 14:58
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…