Print this page
Избори 14.11.2021: Българското външно министерство отговаря за организацията на 760 секции
Информацията е на Българското външно министерство.
 
Българското министерство на външните работи, както и досега, прави всичко възможно при организирането на изборите зад граница да бъде гарантирано конституционното право на глас на всички български избиратели в чужбина.
 
В същото време МВнР се сблъсква с редица предизвикателства при подготовката на вота за президент, вицепрезидент и за Народно събрание на 14 ноември 2021 г. зад граница, сред които най-голямото е изпращането на бюлетините, изборните книжа и машините за евентуален втори тур. 
 
Това заявиха ръководителите на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов и Калин Анастасов на брифинг за медиите. 
 
„По организацията на тези избори работим със същия екип, с който организирахме изборите през април и през юли т.г. Натрупахме сериозен опит. Всеки път се изправяме пред нови и много по-големи предизвикателства, надявам се и този път да ги преодолеем без проблеми“, заяви Иван Кондов, председател на РГ „Избори“ и постоянен секретар на МВнР. 
 
Най-голямото предизвикателство пред МВнР сега е евентуалното провеждане на втори тур за президентските избори - след промяната на Изборния кодекс и увеличаването на броя на секциите, за втори тур ще трябва за много кратък период от време да бъдат изпратени отново бюлетини и евентуално нови машини.
 
Според анализите на министерството, ако МВнР не получи машините и бюлетините до 16 ноември сутринта, доставката им навреме и навсякъде ще бъде много трудна. 
 
Прогнозни данни на МВнР сочат, че на изборите на 14 ноември 2021 г. сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват в 760 секции в 68 държави– с 296 секции повече от изборите през април 2021 г. и с 22 по-малко от тези през юли. 
 
„МВнР отговаря за организацията на около 760 секции – повече от всяка една районна избирателна комисия в България. Нашата територия на отговорност е от Нова Зеландия до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия, а за тези избори за първи път разкриваме избирателна секция и в Бахрейн“, посочи Калин Анастасов, зам.-председател на РГ „Избори“ и посланик на България в Армения. 
 
Сред другите възможни трудности в организацията на вота зад граница е формирането на СИК, свързано със срока за назначаването на членовете по предложение на политическите партии.
 
МВнР е отправило молба към ЦИК тези представители да бъдат определени възможно най-рано, за да има време за реакция от страна на МВнР, в случай че има откази сред назначените.
 
Във връзка с по-добрата организация на работата на СИК зад граница МВнР предлага и да предостави  техническа платформа за провеждането на дистанционно обучение на членовете на СИК от Централната избирателна комисия. 
 
Ръководството на РГ „Избори“ още веднъж изрази благодарност към българските общности в чужбина и техните доброволчески мрежи за активността им и съдействието по организацията на вота.
 
В МВнР са получени предложения от български организации зад граница за подобряване на процеса на организация на изборите в чужбина. Сред тях са и предложения за създаване на по-ефективни системи за комуникация в нощта на изборите, които МВнР подкрепя, подчерта Иван Кондов.
 
За по-добра комуникация МВнР предложи и да бъде организиран в ЦИК постоянно действащ колцентър за връзка със СИК зад граница в съботата преди изборите, в неделния ден и в понеделника след вота. 
 
МВнР отправи призив към ЦИК и във връзка с тълкуването на Декларацията по член 33 от Изборния кодекс да излезе с решение по въпроса къде може да се попълва декларацията поне ден преди провеждането на изборите.
 
Също така, министерството води разговори с ЦИК методическите указания да бъдат публикувани възможно най-скоро и в тях да бъде качествено и подробно описан целият процес на провеждането на изборите. 
 
За подобряване на ефективността на изборния процес зад граница ръководството на РГ „Избори“ припомни и препоръките на наблюдателите от ОССЕ на предходните избори през юли, които МВнР също споделя. 
 
„Организирането на изборите в чужбина е изключително енергоемко и скъпо. Предвид промените в ИК и огромния брой секции зад граница, които, за съжаление, не доведоха до увеличаване на гласоподавателите, нашето виждане е, че е време да се премине към дистанционно гласуване по пощата, което е и практиката на огромното мнозинство на държави от ЕС и по света“, заяви председателят на РГ „Избори“.  
 
Какво сочат прогнозните данни на МВнР, върху които са изградени логистичните и финансови планове по организирането на вота в чужбина
 
Очаква се да бъдат разкрити 760 секции в чужбина, от които 649 извън дипломатическите и консулски представителства, а 111 секции да бъдат разположени на територията на мисиите ни.  
 
В около 200 секции ще се гласува машинно, като според изчисленията ще са необходими около 300 машини зад граница. 
 
9 секции ще бъдат образувани в държави, в които България няма дипломатически и консулски представителства – в Люксембург, Малта и Нова Зеландия ще бъдат открити по 2 секции, а в Исландия, Сингапур и Бахрейн – по 1 секция. 
 
В държавите с големи български общности очакваният брой на секциите е следният: Великобритания - 136 секции, Германия – 85, Турция - 125 секции, САЩ - 55 секции, Испания – 69,  Гърция – 32 
 
Прогнозният брой членове на СИК, командировани от МВнР е 400, прогнозният брой представители на задграничните ни мисии за членове на СИК – 250.  Прогнозен брой представители на българските общности членове на СИК – 2 800. 
 
В петък, 22.10.2021 г. в МВнР бяха получени бюлетините за вота зад граница - 1 400 000 бюлетини, а в понеделник, 25 октомври, се очаква да бъдат получени и изборните книжа. До края на идната седмица се очаква всички документи да бъдат изпратени в чужбина. 
 
Ръководството на РГ „Избори“ изрази надежда, че МВнР ще получи и възможно по-скоро машините, тъй като организацията за тяхното изпращане е много по-сложна. 
 .
 
 
 

 

Прочетено 259 пъти Последна промяна от Петък, 22 Октомври 2021 20:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…