All for Joomla All for Webmasters
Виенското кметство - прохладно и без климатици

Скоро сградата на Виенското кметство ще бъде свързана с централната охладителна система в града.

 

 

По този начин емисиите на въглероден диоксид ще бъдат намалени с 50 на сто, а консумацията на енергия със 70 сто спрямо конвенционалните климатици. 

 

През 2022 г. общинското енергийно дружество "Виенска енергия" (Wien Energie) ще свърже сградата на Виенското кметство с централната охладителна система. Това ще увеличи охлаждащата мощност с 1,4 мегавата, което съответства на мощността на 400 климатика.

 

В момента във Виена има 18 централи за охлаждане, към които са свързани повече от 140 сгради. Сред тях са Виенският университет, Националната банка, хотел „Кемпински“, а след приключване на санирането, и сградата на Парламента.

 

Свързването на Кметството с новата охладителна система стана възможно, именно благодарение на полагането на тръби към сградата на Парламента, разказва Ойроком-ПР, част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 

 

Какво е централно охлаждане? 

Централното охлаждане е еквивалент на централното отопление. Системите за централно охлаждане са до 40 на сто  по-ефективни от децентрализираните охладителни системи.

 

Работейки по почти подобни на централното отопление принципи, централното охлаждане доставя охладена вода до сгради като офиси и фабрики, нуждаещи се от охлаждане. Студената вода се генерира в електроцентралите чрез охлаждащи машини.

 

Във Виена за задвижване на машините се използва електрическа и топлинна енергия от инсинераторите за отпадъци. Водата, охладена до температура от пет до шест градуса, се отвежда до сградите чрез подземни тръби, където се разпределя чрез охладителни системи.

 

Там тя поема топлината от помещенията и я отвежда обратно в централата. Охлаждането на тази вода се извършва също централно, например с помощта на речна вода.

.

 
 
 

 

Прочетено 175 пъти Последна промяна от Четвъртък, 12 Август 2021 15:00
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…