All for Joomla All for Webmasters
Бистра Диляноф: В чужбина научих, че мрънкащите и нещастни хора никой не ги харесва
Бистра е музикант и композитор.
 
С нея разговаряме за музикалния живот в австрийската столица, за партньорството й с Geselschaft Klosterneuburger Komponisten и за живота в чужбина. 
 
Бистра Диляноф е творчески псевдоним на Бистра Петкова. Тя е родена в София. Ученичка е във Виена на проф. Хелмут Нойман. От 1996  до 2000 г. завършва във Виена Franz Schubert Konservatorium инструментална и певческа педагогика.
 
От 2000 г. до днес има издадени 5 авторски компактдиска със Geselschaft Klosterneuburger Komponisten. Във Виена Диляноф се занимава и с музикотерапия на деца с церебрална парализа и забавено развитие.
 
В момента Бистра Диляноф има Ателие за музика и изкуство в София, изучава антропософска терапия чрез пеене и за нея Виена не е приключил етап от живота й. Говори 5 езика.
 
Г-жо Диляноф, защо избрахте да учите музика във Виена?
- Имаше лични причини, но основната бе, че тогава някои мои приятели от академията в Пловдив кандидатстваха там- някои ги приеха, други- не, но това ме заинтересува. 
 
Кой ви избра творческия псевдоним -  Вие, проф. Нойман от Виена или имате друг „кръстник”?
- Трябваше да се регистрирам в Австрийските композитори- със собствено име таксата бе 150 евро, с псевдоним - 50. Естествено, тогава нямах 150 евро, и избрах псевдоним.
 
Прадядо ми и прабаба ми са учили в Петербург. Тя е била Дърлева, той - Славов. Венчали са се в тесен кръг, свързали са халките си с верижка и са ги хвърлили в река Дилянка и са взели фамилията- Дилянови.
 
И двамата са били убедени еманципати- никой не принадлежи на другия- имат ново име за новото си семейство. Той е журналист и поет, политик, тя е поетеса и учителка.
 
Естествено в Австрия махнаха –а-то накрая и писаха –ф. така станах Диляноф. Но фактически това е семеен псевдоним.
 
Музикалната школа на Виена как я оценявате? Какво не знаем за музикалния живот на австрийската столица?
- Музикалната школа на Виена е изключително свободна и демократична- всеки учи колкото може и иска- без натиск. Философията на преподавателите е - всеки взима това от което  се нуждае и до колкото може.
 
А музикалния живот- какво да кажа- броили сме до 120 събития във Виена на ден- чудехме се на кое по- напред да отидем- приятели, колеги, знаменитости- всички свиреха. След 1- 2 години и аз се включих в тази въртележка- беше чудесно. 
 
Вие сте учили и работили във Виена в години, когато България не бе член на ЕС. Кои бяха най-големите трудности пред вас?
- Естествено, кошмарът с визите и осигуровките - вечно събирахме някакви документи, опашки, не смеехме да планираме нищо, докато не подновят визата.
 
Разхождахме се до здравни каси, банки, преводачи- тогава разбрах, че не само у нас е бюрокрация! Учителят ми проф. Хелмут Нойман се шегуваше, че след разпадането на Австро-Унгария цялата бюрокрацияа на империята се е побрала в сегашна Австрия и сега на всеки австриец се падат по двама чиновници. 
 
Не само българите имахме този проблем - опитаха се да екстрадират моята партньорка виолончелистка- готвехме се за конкурс. Тя беше японка и имаше проблем с визата. 
 
От 2000 г. - до днес имате 5 авторски компактдиска, с Музикалната академия на Geselschaft Klosterneuburger Komponisten. Какво е вашето партньорство с тях? Представете и своите авторски компактдискове. 
- Моят преподавател по композиция проф. Хелмут Нойман е член на композиторското сдружение Geselschaft Klosterneuburger Komponisten. 
 
С тях са 2 от дисковете ми, но основен партньор беше КlangreiheInstitut Wien и Музикалната Акдемия София, а за първия- инициативата бе на Посолтвото на Република Австрия. 
 
Ежегодно се провеждаха концерти в залата на Райфайзен Банк в Клостернойбург. Аз почти винаги-  за 5 или 6 години учавствах. Изпълняваме музика на модерни композитори. Сдружението популяризира и издава музика на композитори на Клостернойбург. Има и стати във вестника на града. 
 
Във Виена сте развивали невероятна дейност: През 2002 г. сте съ-основател и зам. шеф на Международното общество за мелодрама- Виена, съ-основател сте на Klangeihe – Institut –Виена, през 1998-2000 г. сте пианист на Vienna Show Orchestra. От 1997 до 2000 г.сте ръководител  муз.оформление на театър “Stadnikov” Виена- композитор и пианист. Благодарна публика ли е австрийската? Срещнахте ли подкрепа и от българската общност? 
 
- Австрийската публика е преди всичко компетентна. Тя разбира и знае какво слуша. Често публиката е по- добре осведомена за биографията на композитора или историческите събития около написването на произведението от изпълнителя! 
 
В кабарето публиката беше изключителна – представители на културния елит, на политическия, артистичния и модния свят. Това беше злободневно политическо кабаре и за мен бяха едни от най-пълноценните ми и истински години.
 
Това беше театърът на Зара Леандър и Петер Хамершлаг. Запознах се с градската виенска култура преди и след войната, с типичната еврейска градска традиция.
 
Четях поезия, есета и книги от това време, хранех се в малките ресторантчета в уличките на 1-и бецирк и общувах с колеги от операта, артисти, сценаристи, режисьори и журналисти. Беше прекрасно време. 
 
Заедно с това имах концертни изяви и в страната. С българската общност си сътрудничих с Дом  Витгенщайн- имаше инициативи, но така и не стигнахме до това да организираме съвместен концерт, но с много българи имах чудесно партньорство- сконцерти на различно места във и извън Виена.
 
Имахме кетъринг от българи със ресторанти, винаги бяха прекрасна и подкрепяща публика!Поддържали сме се в трудни моменти и знаех, че има сънародници на които мога да разчитам! 
 
Над какво работите в момента?
- Издадох 10 етюда „Магията на хармонията“ и сега готвя презентации с концерти в София и страната. Октомври ще бъдат представени в Музикалната академия. Целта е да се популяризира теорията на Й. М. Хауер и Отмар Щайнбауер и дейността на KlangreheInstitut. 
 
Имате много и различни дейности и в Чехия. Каква публика е чешката?
- Прага е любимият ми град. Имах концерти и в Острава с много силни преживявания и чудесни приятелства!
 
Чехите са изключително дружелюбни– много подкрепящи, искрени и интелигентни! Това е една от световните столици на музиката, а чешките музиканти са едни от новаторите и лидерите на световната модерна музика.
 
Благодарение на запознанствата си с тях имах срещи с изявени творци от САЩ, Франция, Италия. Оказа се, че са в основата на едни от най- иновативните съвременни проекти за музика. 
 
Благодарна съм за срещите си в Прага и Острава. 
 
Какво научихте от живота в чужбина?
- Научих, че мрънкащите и нещастни хора никой не ги харесва. о едно време бях изпаднала в ужасна носталгия във Виена, меланхолия и самосъжаление -1-2 месеца се разхождах до Била и обратно, гледах телевизия и се самосъжалявах.
 
Докато не осъзнах, че всичко зависи единствено от мен и негативизма не води до никъде. Една сутрин просто реших да се наслаждавам на момента- оттогава го мога- да живея тук и сега, да съм благодарна за това което имам и да се съсредоточавам върху това, което мога да променя или направя.
 
В този момент заживях наистина в най-хубавия град Виена и се наслаждавах на невероятната виенска атмосфера. 
 
В момента се занимавате и с антропософска музикотерапия. Къде искате да я практикувате и какви възможности ви отваря това невероятно обучение. 
- Аз имам Ателие за музика и изкуства в София.Там се занимавам основно с изява на гласа. Това не е само певческа работа., а и психо-терапевтична.
 
Чрез гласа си ние изразяваме всичките си страхове, блокажи, емоции. Често без дори да осъзнаваме, мрънкаме като малко момиченце , или се правим на властни- стиснали челюстите си. А пеенето е само и единствено лекота. Тялото просто звучи.
 
За да запеем, трябва да се освободим от блокажите и задръжките.  Антропософската медицина и терапия дават коренно различен поглед върху функционалността на тялото и смисъла на сетивата и процесите.
 
Това е от изключителна полза за работата ми. Умора, проблеми с щитовидната жлеза, страх, ниска самооценка са само част от аспектите с които работя в практиката си.
Едно интервю на Светлана Желева
 
 
 .
 
 
 

 

Прочетено 586 пъти Последна промяна от Вторник, 15 Февруари 2022 21:22
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…